14 august, 2013

Fostul vicepreședinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor Tudor Baltă este acuzat de Agenția Națională de Integritate de conflict de interese pentru că a participat la autorizarea unei companii de asigurări la care el este acționar. Baltă arată că pachetul său de acțiuni reprezintă sub 1% din compania de asigurări în cauză.

ANI a informat miercuri că a sesizat Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța față de Baltă (foto), pe care îl acuză de conflict de interse de natură penală, faptă care se predepsește cu până la 5 ani de închisoare și interzicerea ocupării funcției publice până la 3 ani.

”Tudor Baltă, fost Vicepreședinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese în materie penală, întrucât, în calitate de Vicepreședinte al C.S.A., a participat la ședința Consiliului din data de 03 august 2010, în cadrul căreia s-a aprobat cererea societății Compania de Asigurări Reasigurări Exim România S.A. (CARE – România S.A.), de obținere a autorizației de funcționare ca societate de asigurare. Tudor Baltă deține un număr de 30.000 acțiuni la societatea Compania de Asigurări Reasigurări Exim România S.A.”, se arată într-un comunicat emis de ANI.


În declarația sa de avere, Tudor Baltă recunoaște că este acționar la CARE SA, însă arată că participațiile sale reprezintă sub 1% din acțiunile companiei. Valoarea totală a celor 30.000 de acțiuni este de 300.000 de lei, conform documentului depus de Baltă la ANI.

Baltă a ocupat funcția de Vicepreședinte al Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor în perioada 28 iunie 2006 – 29 aprilie 2013.

Potrivit ANI, el a încălcat dispozițiile art. 2531 din Codul Penal, potrivit cărora „Fapta funcţionarului public care, în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, îndeplineşte un act ori participă la luarea unei decizii prin care s-a realizat, direct sau indirect, un folos material pentru sine, soţul său, o rudă ori un afin până la gradul II inclusiv, sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii 5 ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de servicii sau foloase de orice natură, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă”.

CSA a fost desființată în aprilie 2013, când atribuțiile acestei comisii, împreună cu rulurile altor comitete de regșlementare a pieței de capital, au fost preluate de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).


Inițial, Tudor Baltă, care era susținut de PSD, a rămas membru în consiliul ASF. Ulterior, însă, când Guvernul a decis diminuarea numărului de membri ai ASF, Baltă nu a mai fost păstrat în board-ul Autorității.

(Descarcă de AICI declaratia de avere depusă de Tudor Baltă în 2013)

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: