Cancelarul german, Angela Merkel, a declarat sâmbătă, într-un interviu acordat Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, că exclude posibilitatea unei relaxări a datoriei Italiei și că principiul solidarităţii între ţările membre ale zonei euro nu înseamnă o împărţire a datoriilor.
Declarația a apărut la scurt timp după ce cancelarul l-a felicitat pe noul premier al Italiei, Giuseppe Conte.
Declarația a venit ca răspuns la întrebarea referitoare la intenția noului guvern de la Roma de a solicita anularea a 250 de miliarde de euro din datoria Italiei la BCE.
Reamintim că BCE a explicat deja că tratatele europene nu vor permite o astfel de mișcare.
În ceea ce privește relația cu noul executiv de la Roma, Angela Merkel a răspuns: „Voi aborda noul guvern italian în mod deschis şi voi lucra împreună cu el fără să fac speculaţii legate de intenţiile sale”.
(Citiți și: ”Italia – noul guvern. Ministrul finanțelor – favorabil Zonei Euro, deși critic al politicilor economice ale UE”)
Noul guvern italian a depus jurământul vineri după-amiază în faţa preşedintelui republicii Sergio Mattarella, urmând să ceară votul de încredere al Parlamentului la începutul săptămânii viitoare
Consiliul de Miniștri este o echipă restrânsă de 18 miniştri, dintre care cinci femei, și este rezultatul unui compromis de ultimă oră, în iminența organizării de noi alegeri anticipate.
Componența executivului respectă echilibrul între cele două forţe populiste care îl compun, Liga şi Mişcarea 5 Stele (M5S).
M5S este o mişcare antisistem și este reprezentată de opt miniştri: dezvoltare economică şi muncă (super-minister încredinţat liderului său Luigi Di Maio), justiţie, relaţii cu parlamentul, portofoliul dedicat sudului, apărare, infrastructură şi transporturi, cultură şi turism şi mediu.
Liga (extremă dreaptă) obţine şapte ministere: interne (atribuit liderului Matteo Salvini), afaceri europene, funcţie publică, afaceri regionale, familie şi persoane cu handicap, agricultură şi educaţie.
Venirea la putere în Italia a primului guvern populist de după Al Doilea Război Mondial a îngrijorat liderii UE, deoarece programul noii coaliții are potențialul de a crea probleme nu doar economiei din peninsulă, ci întregii zone euro. Spre deosebire de criza din Grecia, o eventuală cădere a Italiei, a treia economie din UE, ar avea impact dezastruos asupra zonei euro.