Cancelarul Angela Merkel a făcut luni o vizită la Budapesta, prima de la reinstalarea la putere a lui Viktor Orban, în 2010. Scopul acestei vizite au fost, potrivit presei germane, discuţiile despre „afacerile bilaterale și politice al Uniunii Europene, evoluțiile curente din Ungaria și situația din Ucraina”.
În realitate, vizita a avut ca obiectiv contracararea posibilelor efecte pe care le-ar putea avea vizita lui Vladimir Putin în Ungaria, care va fi peste mai bine de o săptămână: de a-l convinge pe Viktor Orban să renunţe la relaţia apropiată cu Moscova şi de a arăta Rusiei că Europa face front comun împotriva sa.
În ciuda dorinţei de a transmite mesaje clare Rusiei, Angela Merkel a afirmat cu claritate că Germania nu va trimite arme forţelor ucrainene.
În ciuda informaţiilor puţine referitor la întâlnirea celor doi lideri, toţi analiştii se aşteptau la un mesaj de la Angela Merkel: Ungaria nu trebuie să creeze probleme. Berlinul are destule cu Ucraina, Rusia şi Grecia şi nu vrea să fie nevoită să îşi piardă timpul pentru a disciplina mica ţară membră UE.
Pe de altă parte, nimeni nu se aştepta la critici publice ale cancelarului la adresa omologului ungar.
Viktor Orban nu a ezitat în ultimele luni să se declare adeptul unui model de societate „iliberală”, citându-l pe şeful statului rus ca exemplu şi lansând o ofensivă împotriva ONG-urilor.
Foarte dependentă de gazul rusesc, Ungaria a încheiat anul trecut un contract de 12,5 miliarde de euro pentru construirea a două reactoare nucleare ruseşti în apropiere de Budapesta.
Dar împingând de fiecare dată limitele, Orban nu a atacat până în prezent frontal UE, în timp ce ţara sa, membră din 2004, este unul dintre principalii beneficiari ai fondurilor structurale europene.
Pe de altă parte, Viktor Orban a anunţat deja că va profita de vizita preşedintelui Putin pentru a încheia un nou contract pe termen lung cu Rusia, pe tema gazelor.
Societatea civilă i-a cerut sprijinul. Cancelarul i l-a dat, la modul subtil
Mai multe mii de persoane au manifestat duminică la Budapesta împotriva premierului conservator Viktor Orban, solicitând sprijinul cancelarului german.
„Frau Merkel, salvează Ungaria”, „Angela, eliberează-ne de diavol, vrem să rămânem cetățeni ai Uniunii Europene”, se putea citi în germană pe pancartele participanților. Protestarii adunați în fața Parlamentului — în număr de aproximativ 4.000, potrivit estimărilor AFP — și-au exprimat speranța că Angela Merkel va prelua criticile lor la adresa lui Viktor Orban.
Dacă a făcut-o sau nu, nu există nicio informaţie oficială. Public însă, Angela Merkel a fost foarte subtilă.
Întrebată de un reporter cum comentează afinitatea declarată a lui Viktor Orban pentru „democraţie iliberală”, Angela Merkel a răspuns că acesta nu este un concenpt pe care ar putea să îl înţeleagă.
Mai târziu, într-un discurs în faţa studenţilor de la Universitatea Andrassy, a spus că guvernele ar trebui să trateze o societate civilă puternică, ONG-urile ca pe un partener, nu ca pe un duşman.
Un răspuns
Iarasi ma intreb, daca Romania ar fi procedat asa, ca Ungaria, cum ar fi reactionat UE si in special Germania si Franta ?
Dar SUA s-ar fi limitat la doar atat?
Aceasta atitudine blanda ma pune pe ganduri privind atitudinea UE si SUA cu privire la tulburarile pe care le va provoca, cat de curand, etnicii maghiari in Romania incurajati de sfaturile lui putin.