vineri

19 aprilie, 2024

13 septembrie, 2019

Angela Merkel a evidenţiat pericolul economic reprezentat de Marea Britanie dacă i se permite să devină un „Singapore-pe-Tamisa”, cu impozite mici şi cu reglementări puţine, care nu respectă standardele sociale şi de mediu ale UE.

În convorbirile avute cu oficiali ai Comisiei Europene, negociatorul premierului britanic, David Frost, a subliniat că Regatul Unit caută „să se rupă în mod clar” de reglementările organizaţiei, potrivit The Guardian , citat de Rador.

Boris Johnson le-ar fi spus în privat unor diplomaţi din UE, pe vremea când era ministru de externe, că doreşte să creeze o Marea Britanie „în stilul corsarilor”, ceea ce s-a considerat un semn că planul său ar face ca Regatul Unit să devină un stat cu impozite mici şi reglementări puține.


Cancelarul german s-a arătat dispus să negocieze, iar britanicii se vor izbi de mari dificultăți în încercarea de a conveni, cum spunea Boris Johnson, un acord de liber schimb „clasa întâia”, dacă nu se va conforma, printre altele, standardelor UE în privinţa produselor, a drepturilor angajaţilor, a impozitelor şi a mediului.

Diplomaţii de la Bruxelles spun că, în cazul în care el doreşte să ajungă la un acord de liber schimb care să excludă angajamentele înscrise acum în declaraţia politică pe tema viitoarelor relaţii, convenită cu Theresa May, guvernului britanic i se va prezenta un acord gen „Canada cu minusuri” care ar inculde impozitele impuse anumitor produse.

În faţa parlamentarilor germani, Merkel a declarat următoarele: „Mai avem încă şansa de a ajunge la un Brexit ordonat, iar guvernul german va face totul pentru ca lucrul acesta să fie posibil, şi asta, până în ultima clipă. Dar spun totodată că suntem pregătiţi şi pentru un Brexit dezordonat. Problema care va rămâne e aceea că, după retragerea Marii Britanii, ne vom trezi la uşa noastră cu un competitor economic, chiar dacă noi dorim să păstrăm o strânsă cooperare economică, diplomatică şi în domeniul securităţii, precum şi nişte relaţii prieteneşti. Pe de-o parte, în calitate de europeni, vom fi mai slabi prin ieşirea Marii Britanii – acest lucru trebuie spus – dar, pe de altă parte, e un prilej ca să câştigăm forţe noi. Nicio ţară din lume nu-şi poate rezolva singură problemele, iar dacă noi vom acţiona unii împotriva altora, nu vom câştiga. Cred în situaţiile în care toată lumea are de câştigat, dacă vom lucra împreună”, a adăugat ea.

Intervenţia Berlinului survine în timp ce ministrul francez pentru Europa, Amélie de Montchalin, a acuzat Regatul Unit că distruge „spiritul” negocierilor încercând să ajungă la nişte „mini-acorduri” individuale cu statele membre.


„Observăm că, la întâlnirile bilaterale, britanicii încearcă să convină o ieşire fără acord organizată”, a declarat ministrul francez la o conferinţă de presă după o întâlnire cu cei 26 de ambasadori ai ţărilor membre din UE în Franţa. Ambasadorul britanic a fost exclus.

De Montchalin a spus că lipsa unui acord este „foarte posibilă”. Ea a adăugat că cererea de prelungire a Brexitului nu va fi acceptată „în condiţiile actuale”, iar UE 27 va trata cu premierul britanic, nu cu parlamentul.

„Nu pot spune acum ce s-ar putea decide într-o atare situaţie la Bruxelles, într-o noapte de octombrie”, a adăugat ministrul francez. „După cum am mai spus, în condiţiile actuale, răspunsul e ‘nu’: dacă nu se schimbă nimic, noi am tot susţinut că numai timpul nu e un motiv suficient (pentru o nouă amânare). Nu ne putem angaja astăzi pentru că deocamdată nu avem un scenariu concret”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: