9 noiembrie, 2015

big_007-sala-de-sedinteRomânia „caută” un premier tehnocrat care să asigure guvernarea până la alegeri – cu toate dificultăţile de ordin politic şi economic pe care le presupune această conjunctură :

  • – adică fără timpul necesar implementării unei viziuni pe termen lung,
  • – fără garanția unui sprijin politic onest și solid
  • – și cu gestiunea unui an 2016 foarte complicat: fără Bugetul de care fostul premier a scăpat după creșterile de cheltuieli și scăderile de venituri; și un an dublu electoral. 
  • cu un an 2017 foarte riscant, ale cărui derapaje trebuie preîntâmpinate în 2016.

cursdeguvernare.ro a contactat mai mulţi reprezentanţi ai mediului de afaceri privat pentru a vedea care sunt calităţile pe care ar trebui să le fi demonstrat un astfel de candidat, de la expertiză și experiență la calitățile umane și la caracter. Răspunsurile antreprenorilor :

Florin Pogonaru, preşedintele AOAR: Un tehnocrat cu abilităţi politice

pogonaruFlorin Pogonaru (foto), preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), este de părere că în fruntea guvernului „de criză” ar trebui să fie numit „un tehnocrat cu abilităţi politice, care să ştie să lucreze cu oamenii”.


„Trebuie să aibă susţinere politică, altfel degeaba are idei bune. Problema noastră nu este că nu ştim soluţiile, problema noastră e că societatea trebuie să adere în spatele unui astfel de om”, a nuanţat el.

Pogonaru este de părere că partidele politice ar trebui să susţină un guvern condus de un tehnocrat, chiar şi din „interes”.

„Cred că (partidele politice, n.r.) trebuie să adere în spatele iniţiativelor unui premier tehnocrat, inclusiv dintr-o logică de interese, de supravieţuire”, a arătat el.

George Mucibabici, Deloitte: Un lider, un bun comunicator, un om cu experienţă, patriot onest şi incoruptibil

mucibabiciGeorge Mucibabici (foto), preşedintele Deloitte România, este de părere că un viitor premier tehnocrat ar trebui să întrunească o serie de calităţi. El trebuie să fie un lider, un bun comunicator, trebuie să ştie de ce au nevoie cetăţenii, trebuie să ateste atât o vastă experienţă de viaţă, cât şi un profesională, dar şi să fie un patriot onest şi incoruptibil.


„Cred că premierul tehnocrat ar trebui să fie un lider. Nu există o pregătire tehnică de premier. Există oameni capabili să conducă. Trebuie să aibă experienţă în sens larg, să aibă experienţă profesională, să se fi remarcat prin succesele din cariera profesională (…) Să aibă experienţă de viaţă. Nu pledez pentru un premier tânăr sau bătrân, dar să aibă o experienţă de viaţă şi profesională confirmată, consacrată, dovedită”, a precizat preşedintele Deloitte.

În opinia sa, premierul tehnocrat trebuie să fie şi un bun comunicator.

„Să ştie să vorbească cu oamenii, cu cetăţenii României, să le comunice care sunt obiectivele lui şi să fie alături de dezideratele lor. Dincolo de marie obiectivele economice, României îi trebuie un premier care vine în întâmpinarea dorinţelor oamenilor. Ce vrea strada este o reflecţie explozivă a multor nemulţumiri acumulate într-o perioadă foarte lungă de timp”, a detaliat Mucibabici.

Totodată, el este de părere că viitorul prim ministru ar trebui să fie patriot, onest şi incoruptibil. dar şi să aibă girul Parlamentului şi a societăţii civile.

Ioan Deac, Compa Sibiu: Trebuie să fie curat-lacrimă

ioan deac compa sibiuIoan Deac (foto), director general al producătorului român de componente auto Compa Sibiu, nu este prea optimist în legătură cu varianta unui premier tehnocrat. În opinia sa, un astfel de mandat va însemna un nou an de „expectativă” pentru România.

„Părerea mea este că un premier tehnocrat nu va putea face nimic. Nu va fi susţinut şi România va sta încă un an în expectativă”, a explicat Deac.

În opinia sa, un astfel de premier ar trebui să fie „în primul rând, curat-lacrimă, să fie un băiat deştept care să poată alege miniştrii tot la fel de curaţi”, a punctat omul de afaceri.

El se teme totuşi de posibilitatea ca mandatul unui astfel de premier să însemne un an pierdut pentru România.

„Părerea mea este că acest mod de abordare, a unui guvern tehnocrat, nu este eficient pentru România. Chiar dacă va fi numit un premier bun, integru, din păcate vom mai pierde un an pentru că nu va avea <<cu cine>> dacă nu-l susţin partidele”, a spus Deac.

În opinia sa, puterea ar trebui să numească un premier credibil care „să conducă România dumnezeieşte” până la alegeri.

Jean Valvis: Fără strategii pe termen lung, un premier tehnocrat poate fi doar un bun administrator

jean valvisAntreprenorul elveţian de origine greacă, Jean Valvis (foto), este de părere că un premier tehnocrat trebuie să aibă „toate calităţile unui om integru şi expertiză profesională recunoscută în domeniul lui de activitate. Să fie un manager desăvârşit”

Jean Valvis atrage atenţia că un prim ministru tehnocrat ar trebui să îşi desfăşoare activitatea „într-un context în care strategiile naţionale nu sunt cristalizate, nu sunt limpede pentru toţi”. Astfel, misiunea unui tehnocrat, oricât de bine pregătit, ar fi mai mult să administreze finanţele publice până în momentul în care se vor organiza alegeri.

În opinia sa, alegerile ar trebui să le dea de gândit partidelor politice care trebuie să înţeleagă „că trebuie să fie transformate, reînnoite, din interior, trebuie promovaţi oameni integri”, alternativa fiind ca tinerii „care vin cu o silă din trecut” să înfiinţele o nouă platformă politică.

„Sunt procese care nu se rezolvă în două, trei luni indiferent de încărcătura emoţională a acestui context (…) Înţeleg de ce toată lumea vrea un tehnocrat, dar el este limitat pentru că nu sunt strategii naţionale ca un numitor comun pentru societate (…) (viitorul premier ar trebui să fie, n.r.) Un bun administrator a problemelor până când se dezvoltă alte voci politice, fie din partidele existente, fie din noile de partide ce s-ar putea înfiinţa”, a adăugat Valvis.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: