duminică

22 mai, 2022

Andreea Paul-Vass: Proiectul actual de buget nu prevede indexarea pensiilor, dar majorează contribuţia la Pilonul II

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 octombrie, 2011

Proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2012, în stadiul său actual, exclude indexarea pensiilor, dar prevede creşterea contribuţiei la pensiile obligatorii private la 3,5%, a declarat, marţi, consilierul guvernamental de stat Andreea Paul-Vass.

”Foarte probabil, în anul 2012 bugetul va fi construit fără indexarea pensiilor, dar vom continua efortul de creştere a contribuţiei pentru Pilonul 2 pe pensii, la 3,5%”, a spus ea.

În anul 2009, contribuţia la Pilonul 2 de pensii a fost îngheţată la 2%, în 2010 a urcat la 3,5% şi apoi a scăzut la 3%, în 2011.


De asemenea, consilierul a arătat că, în comparaţie cu media europeană, populaţia României este tânără, însă viteza cu care va îmbătrâni până în anul 2060 depăşeşte media europeană, punând presiune pe fondurile de pensii.

”Până în anul 2030, în România, una din cinci persoane va fi peste 65 de ani, iar până în 2060 una din trei va avea vârsta peste 65 de ani. Presiunea care se prefigurează pe sistemul public de pensii este uriaşă. Anul de vârf ca presiune bugetară a fost 2010, cu 9,9% cheltuieli publice cu pensii”, a afirmat Andreea Paul-Vass.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

În România, vârsta mediană, care împarte populaţia ţării în două grupe egale, este 38,3 ani, dar în anul 2060 va ajunge la 52 de ani.

În Germania, vârsta mediană este de 44 de ani, în Italia de 43 de ani, iar în Finlanda de 42 de ani, în prezent.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Andrew Kenningham (foto), economist-şef pentru Europa la Capital Economics, explică într-un interviu pentru CursdeGuvernare cum va reseta războiul obiectivele şi strategiile de dezvoltare pe care UE le bătuse...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: