fbpx Modifica setari cookieuri

Just Business

Economia și administrația – problemă comună: lipsa competențelor digitale ale personalului, produsă de lipsa educației continue

Guvernul a decis alocare sumei de 150 de milioane de lei din fondul de urgență pentru achiziționarea de dispozitive electronice conectate la internet, astfel încât… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Fotografia de la întâlnirea Economiei cu Pandemia: Convergența 2019 și convergența 2020

Câteva citate din Programul de convergență 2019 – 2022 ar putea explica mult mai clar anumite prevederi incluse în Programul de convergență 2020 (Programul oficial… Mai mult

26.05.2020

Analiză

Cea mai grea împărțeală din istoria UE: încep negocierile

Mai sunt două zile până când va fi anunțată noua propunere de Cadru Financiar Multianual Aceasta conține inclusiv mult-așteptatele detalii ale Fondului de Relansare Economică… Mai mult

25.05.2020

Europa

Europa a depășit vârful pandemiei Covid – țările au trecut la faza a doua de gestionare: testarea ratei de imunizare

După relaxarea măsurilor de prevenire a pandemiei, autoritățile naționale au declanșat pe tot globul marea operațiune a testării pe scară largă, pentru depistarea anticorpilor la… Mai mult

25.05.2020

Andreea Paul Vass, buget 2012: De ce se taie la unii, de ce se adaugă la alţii

de Vladimir Ionescu 13.11.2011

Consilierul pe probleme economice al premierului Boc, Andreea Paul Vass, publică pe blogul personal alocările în bugetul pe 2012 pentru principalele instituţii-ordonator de credite.

Proiectul de buget – pus vineri seară pe site-ul Ministerului de Finanţe – prevede pentru unele ministere şi instituţii tăieri de sume în anul 2012 faţă de 2011, iar pentru altele prevede alocări suplimentare în comparaţie cu acest an. Putem afla, de pildă, de ce Educaţia va avea un biget mai mic anul viitor, dar şi de ce preşedinţia, un alt exemplu,  va primi mai mulţi bani decât în acest an.

Consiliera premierului explică aceste modificări într-o postare pe blogul propriu. Iată câteva exemple:

Suplimentări:

 • Ministerul Sanatatii. Suplimentarea de la 4,82 mld. lei la 5,46 mld. lei se datoreaza aplicarii prevederilor art.213 alin.(2) lit.h) din Legea nr.95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, potrivit carora contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din pensii pana in 740 de lei se suporta de la bugetul de stat.
 • Ministerul Transporturilor si Infrastructurii. Suplimentarea de la 14,27 mld. lei la 14,79 mld. lei se datorează în principal asigurării sumelor aferente fondurilor externe nerabursabile pentru POS Transport.
 • Ministerul Afacerilor Externe. Suplimentarea de la 540,7 mil. lei la 646,27 mil. lei se datoreaza in principal fondurilor necesare cofinantarii nationale aferente programelor finantate din Fondul Social European si din Fondul Frontierelor Externe (31,5milioane lei), finantarii din fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeana aferente acestor programe ( 60,5 milioane lei) precum si organizarii expozitiei EXPO 2012-Yeosu-Coreea.
 • Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Suplimentarea de la 1.607 mld. lei la 1.67 mld. lei se datorează în principal asigurării sumelor necesare subvenţionării dobânzii aferente cardului Kogălniceanu, asigurării sumelor necesare acoperirii angajamentelor aferente proiectului pentru închiderea minelor, regenerarea mediului şi reconstrucţia socio-economică a regiunilor afectare finanţat din cheltuieli aferente programelor cu finanţare rambursabilă precum si a asigurării sumelor aferente contribuţiei naţionale la POSCCE.
 • Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informationale. Suplimentarea de la 214,95 mil. lei la 266,44 mil. lei se datorează în principal asigurări sumelor necesare acoperirii contravalorii licenţelor în şcoli precum şi a asigurării sumelor aferente fondurilor externe nerambursabile postaderare pentru care MCSI este beneficiar de proiecte.
 • Curtea de Conturi. Suplimentarea de la 149,4 mil. lei la 185,8 mil. lei se datoreaza in principal majorarii numarului de posturi finantat cu 30 posturi pentru Autoritatea de Audit, personal care beneficiaza de prevederile Legii nr. 490/2004, derularea in anul 2012 de proiecete noi finantate din fonduri europene si asigurarii fondurilor pentru achizitionarea unui sediu pentru Camera de Conturi Dolj.
 • Agentia Nationala de Integritate. Suplimentarea de la 13,7 mil. lei la 42.9 mil. lei se datoreaza in principal pentru finantarea in anul 2012 a 10 posturi suplimentarea fata de anul 2011, achizitionarea serviciilor de arhivare electronica a declaratiilor de avere si de interese si servicii asociate, serviciilor de implementare si mentenanta pentru aplicatie informatica destinata suportului administrativ al Agentiei, derularea din anul 2012 a unui proiect cu finantare nerambursabila din Programul Operational “Dezvoltarea capacitatii administrative” (22,3 milioane lei).
 • Ministerul Afacerilor Europene. Suplimentarea de la 65,45 mil. lei la 86,7 mil. lei se datoreaza suplimentarii sumelor aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare (FEN), acest minister fiind si autoritate de management pentru Programul Operational Asistenta Tehnica si avand ca misiune principala cresterea gradului de absorbtie al fondurilor externe nerambursabile
 • Consiliul Superior al Magistraturii. Suplimentarea de la 71,7 mil. lei la 79,1 mil. lei se datoreaza in principal derularii in anul 2012 a unor proiecte noi finantate din fonduri externe nerambursabile.
 • Consiliul Concurentei. Suplimentarea de la 34,65 mil. lei la 41,4 mil. lei se datoreaza in principal majorarii numarului de posturi finantat cu 10 posturi si derularii de proiecte noi finantate din fonduri externe nerambursabile.
 • Curtea Constitutionala. Suplimentarea de la 12,44 mil lei la 13,9 mil. lei se datoreaza in principal pentru asigurarea fondurilor aferente organizarii manifestarilor consacrate sarbatoririi a 20 de ani de la înfiintarea Curtii, cât şi pentru finanţarea cheltuielilor de întreţinere a bazei materiale şi de protocol a RA-APPS-ului efectuate în conformitate cu prevederile HG nr.60/2005 privind organizarea şi funcţionarea Regiei Autonome “Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat”.
 • Administratia Prezidentiala. Suplimentarea fondurilor de la 28,8 mil. lei la 29,6 mil. lei este pentru medalii si pentru Muzeul Cotroceni.

Diminuări ale bugetelor pe 2012 faţă de 2011:

 • Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului.Diminuarea de la 8,92 mld. lei la 8,71 mld. lei se datoreaza, in principal, reducerii sumelor aferente proiectelor finantate din fonduri externe nerambursabile postaderare (FEN) si a celor pentru active nefinanciare-titlu la care s-au propus sume mai mici pentru finantarea cheltuielilor de capital aferente unitatilor de invatamant preuniversitar de stat care, potrivit legii, se asigura cu precadere din bugetele locale ale unitatilor administrativ-teritoriale de care apartin unitatile de invatamant respective. In anul 2011, bugetul MECTS a fost suplimentat din Fondul de rezerva cu 86,2 milioane lei pentru finantarea cheltuielilor de capital aferente unitatilor de invatamant preuniversitar.
 • Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale. Diminuarea de la 15,9 mld. lei la 14,97 mld. lei se datorează în principal reduceri sumelor aferente contribuţiei naţionale la fondurile externe nerambursabile postaderare (FEADR şi FEP) la nivelul de 5% precum şi reducerea sumelor aferente împrumuturilor acordate fondurilor de garantare în vederea garantării creditelor acordate beneficiarilor proiectelor dinanţare din FEN.
 • Ministerul Administratiei si Internelor. Diminuarea in de la 9,5 mld. lei la 7,86 mld. lei se datoreaza in principal trecerii Agentiei Nationale de cadastru si Publicitate Imobiliara din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in subordinea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului. De asemenea, reducerea in anul 2012 se datoreaza si faptului ca in cursul anului 2011 numarul de posturi din minister se reduce cu 10.000 de posturi, precum si a faptului ca in anul curent au fost prevazute fonduri pentru recensamantul populatiei si locuintelor (94,7 milioane lei), actiune specifica numai anului 2011.
 • Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Diminuarea de la 33,22 mld. lei la 31,93 mld. lei se datorează scăderii transferurilor din bugetul de stat catre bugetul asigurarilor sociale de stat si bugetul asigurarilor pentru somaj si neacordarea unor indemnizatii prevazute de lege pentru luptatorii remarcati prin fapte deosebite in cadrul Revolutiei din Decembrie 1989.
 • Autoritatea Electorala Permanenta. Diminuarea de la 21,4 mil. lei la 15,38 mil. lei se datoreaza in principal fapturlui ca in anul 2011 s-au alocat sume ( 295 mii lei conform HG nr. 748/2011) din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului pentru alegeri parlamentare partiale. In anul 2011 s-au alocat fonduri pentru implementarea Registrului electoral (actiune specifica anului curent).
 • Ministerul Culturii si Patrimoniului National. Diminuarea de la 795,9 mil. lei la 600,406 mil. lei se datoreaza faptului ca in anul 2012 nu au fost cuprinse sume pentru Festivalul Enescu-care se desfasoara o data la 2 ani, precum si faptului ca au fost propuse sume mai mici la titlul “Cheltuieli aferente programelor cu finantare rambursabila” ca urmare a finalizarii obiectivului Biblioteca Nationala.
 • Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Diminuarea de la 3,44 mld. lei la 3,15 mld. lei se datorează în principal reduceri sumelor aferente programelor de: “Pietruirea, reabilitarea şi/sau asfaltarea drumurilor”, ”Alimentarea cu apa a satelor” datorită trecerii acestora ca finanţare în cadrul PNDI, precum şi a finalizării în anul 2011 a “Programelor PHARE si alte programe cu finantare nerambursabila”.
Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 13.11.2011

Un raspuns

 1. Logosfera.ro
  13.11.2011, 2:40 pm

  “Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Diminuarea de la 3,44 mld. lei la 3,15 mld. lei se datorează în principal reduceri sumelor aferente programelor …” Deci diminuarea sumelor se datoareaza reducerii sumelor. Nici prin cap nu mi-ar fi trecut ca daca sumele scad, acestea se diminueaza.
  Poate ne explica geniala logiciana si sinistrul ei sef pe ce considerente s-a decis ca “alimentarea cu apa a satelor” e mai putin importanta decat medaliile oferite de Cotroceni. Ca cam (!) asta e scopul intrebarii “de ce s-au taiat de la unii si s-au dat la altii?”…

Lăsați un comentariu


Stiri

BNR primește o linie de finanțare de 4,5 miliarde de euro de la BCE pentru asigurarea lichidității de euro

Alexandra Pele

Banca Centrală Europeană (BCE) și Banca Națională a României (BNR) au convenit asupra unui aranjament în cadrul căruia se va furniza BNR lichiditate în euro,… Mai mult

Stiri

Statul încasează de la Hidroelectrica dividende suplimentare de 600 milioane de lei

Adrian N Ionescu

Ministerul Economiei și Energiei a decis, cu puterea pachetului de 80% din acțiunile Hidroelectrica, distribuirea de către companie a unor dividende suplimentare de 750 de… Mai mult

Europa

Benzinăriile din Germania, obligate să instaleze stații de încărcare pentru maşinile electrice

Adrian N Ionescu

Germania va obliga toate benzinăriile de pe teritoriul său să aibă staţii de încărcare pentru vehiculele electrice, pentru încurajarea cererii acestui segment auto. Măsura apare… Mai mult

Europa

Comenzile din Germania au scăzut cu peste 25% în aprilie. Punctul minim al recesiunii industriale a trecut

Alexandra Pele

Comenzile din industria germană au scăzut cu 25,8% în aprilie, cel mai abrupt declin lunar din 1991, potrivit datelor publicate vineri și citate de Reuters.… Mai mult

Stiri

VIDEO Mirela Iordan, CEO Pfizer Romania: Singur, sistemul public nu poate face față provocărilor prezente sau viitoare

Redacţia

Reforma în sistem este treaba autorităților însă jucătorii privați pot sprijini anumite zone. De exemplu, „Pfizer are know how extarordinar pe educație în Sănătate. Trebuie… Mai mult

Europa

Comisia Europeană extinde măsurile de control a investițiilor, împotriva preluărilor ostile din afara UE. Mai ales a celor chineze

Adrian N Ionescu

Comisia Europeană a propus extinderea controlului asupra investiţiilor străine în blocul comunitar, la proiecte din domeniul apărării, energiei nucleare şi comunicaţiilor prin satelit. Măsura este… Mai mult

Stiri

Guvernul a aprobat memorandumul de susținere a companiilor mari, operațional în 30 de zile, promite Florin Cîțu

Vladimir Ionescu

Ministrul de Finanţe, Florin Cîţu, a anunţat, joi seară, că Guvernul a aprobat memorandumul pentru programul de susţinere a companiilor mari, spunând că şi acestea… Mai mult