Autoritatea pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) a anunțat că va lua în acest an „o decizie” privind organizarea licitației privind spectrul radio disponibil pentru tehnologiile 5G, potrivit Planul de acțiuni al instituției pentru 2021.
„O decizie importantă care urmează a fi adoptată în acest an este cea privind organizarea procedurii de selecție de acordare a drepturilor de utilizare a spectrului radio disponibil în benzile de frecvențe de 700 MHz, 800 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz, 3400-3800 MHz (5G n.r.) pentru furnizarea de rețele publice și servicii de comunicații electronice de bandă largă, care implică stabilirea condițiilor de acordare a drepturilor de utilizare și a regulilor de desfășurare a procedurii de selecție și desfășurarea propriu-zisă a licitației”, spune un comunicat ANCOM.
De asemeni, ANCOM va organiza un sondaj în piața autohtonă „pentru a decide oportunitatea şi termenul de organizare a unei licitaţii de spectru pentru benzile de frecvenţe de peste 24 GHz”
ANCOM are în vedere actualizarea interfeţelor radio RO-IR din Decizia nr. 311/2016 privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere.
Planul de acţiuni pe 2021 al Autorităţii include şi activităţi legate de actualizarea cadrului legislativ de nivel secundar, după transpunerea în legislaţia primară a prevederilor Directivei privind instituirea Codului European al Comunicaţiilor Electronice și va revizui:
- reglementările referitoare la regimul de autorizare generală privind furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice,
- procedura de acordare a drepturilor de utilizare a frecvenţelor radio,
- administrarea şi gestionarea resurselor de numerotaţie, realizarea comunicaţiilor către Sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă, precum şi
- stabilirea măsurilor de securitate ce trebuie luate de către furnizori şi raportarea incidentelor cu impact semnificativ asupra reţelelor sau serviciilor de comunicaţii electronice.
ANCOM va stabili noi tarife
Autoritatea comunicațiilor are în vedere să stabilească, în prima parte a anului, tarifele „orientative de acces la stâlpii unui operator de reţea. Acest proiect contribuie la facilitarea dezvoltării reţelelor de comunicaţii electronice şi a elementelor de infrastructură fizică necesare susţinerii acestora”.
Planul de acțiune pe 2021 mai prevede și:
- continuarea inventarului reţelelor publice de comunicaţii electronice şi al elementelor de infrastructură fizică asociate acestora (Proiectul ATLAS), care va fi elaborat pe baza datelor primite de la furnizorii de reţele publice de comunicaţii electronice din România.
- analiza condiţiilor de acces la infrastructurile fizice realizate cu participarea sau sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale ori locale sau finanţate, total ori parţial, din fonduri publice.
- revizuirea pieţei de gros a serviciilor de acces la puncte fixe de calitate superioară pentru a reevalua necesitatea impunerii unor măsuri de reglementare ex-ante. Pentru a doua jumătate a anului este prevăzută revizuirea deciziei privind colectarea datelor statistice în domeniul comunicaţiilor electronice şi aplicarea acesteia.
- actualizarea deciziei privind frecvenţele radio ori benzile de frecvenţe radio exceptate de la regimul de licenţiere şi a reglementării serviciului de amator, „pentru fructificarea beneficiilor progresului tehnologic în favoarea utilizatorilor”.
- actualizarea regimului de autorizare generală privind furnizarea serviciilor poştale, evaluarea Strategiei de reglementare în domeniul serviciilor poştale în perioada 2017-2020 şi elaborarea Strategiei de reglementare pentru perioada 2021 – 2024 sunt printre principalele proiecte care vizează sectorul serviciilor poştale.
- actualizarea actului normativ privind stabilirea condiţiilor şi procedurii de evaluare a respectării obiectivelor de calitate de către furnizorul de serviciu universal, actualizarea valorii costului mediu ponderat al capitalului pentru acesta şi analiza costului net aferent furnizării serviciului universal poştal în anul 2019.