26 martie, 2013

Magnatul rus, fost duşman al lui Vladimir Putin, Boris Berezovschi, care a emigrat în anul 2000 în Marea Britanie, a murit, sâmbătă în locuinţa sa din Ascot, în apropiere de Londra.

După mai multe speculaţii legate de moartea lui, autopsia a relevat, luni seara, că moartea lui Berezovschi a survenit în urma spânzurării, au anunţat poliţiştii citaţi de BBC.

Berezovschi (67 de ani) a fost găsit mort, de un angajat al său, pe podeaua băii sale din casa aflată în comitatul Berkshire, la circa 40 km de Londra.


Examinarea cadavrului nu a indicat o luptă violentă, dar urmează să fie făcute mai multe teste. În acelaşi timp, proprietatea sa va fi anchetată de poliţie, în următoarele zile. Investigatorii au anunţat că nu sunt semne că o terţă persoană ar fi fost implicată în acest deces.

Rezultatele testelor toxicologice şi histologice vor fi publicate abia după câteva săptămâni. Ofiţerii criminalişti au desfăşurat o anchetă la faţa locului, dar aceasta nu s-a încheiat. Proprietatea va rămâne supravegheată până la finalizarea anchetei, pentru ca scena respectivă să fie protejată, a spus detectivul Kevin Brown.

Berezovschi a fost văzut ultima dată cu o seară înainte, în jurul orei 22.30 GMT (ora 0.30, ora României).

Avere de miliarde de dolari, în ultimii 20 de ani


Omul de afaceri rus a făcut avere în anii “90, în timpul privatizărilor proprietăţilor de stat foste comuniste din Rusia, după căderea regimului sovietic. A supravieţuit mai multor tentative de asasinat, inclusiv un atentat cu bombă, în urma căruia şoferul său a fost decapitat. În 2003, a primit azil politic în Marea Britanie, pe motiv că viaţa sa este în pericol în Rusia.

A fost căsătorit de două ori şi avea şase copii, câte doi cu fiecare din fostele soţii şi doi cu o femeie cu care a avut o relaţie de lungă durată.

Averea sa se spune că s-a diminuat foarte mult în ultimii ani, el luptându-se să-şi plătească datoriile în urma unor procese costisitoare. În 2011, a pierdut peste 100 de milioane de lire sterline în divorţ. Apoi în 2012 a pierdut 3 miliarde de lire în procesul cu patronul clubului de fotbal Chelsea Londra, Roman Abramovici.

Matamatician de profesie, academician, s-a implicat apoi în afaceri şi a fost importator de maşini. A intrat apoi în politică, pe vremea lui Boris Elţân, şi a fost cel care l-a susţinut şi l-a ajutat pe Putin în carieră, de când fostul spion KGB lucra la primăria din St. Petersburg până abajuns la Kremlin.

A sperat căvor rămâne prieteni şi că va putea trage sforile în continuare în politica rusească, după ce Putin devine preşedinte, numai că acesta a refuzat să “joace cum îi cânta” Berezovschi, avea o altă imagine despre viitorul Rusiei.

Ulterior, Berezovschi l-a acuzat, de la Londra, pe Putin că s-a aflat în spatele otrăvirii cu poloniu a lui Alexander Litvinenko, fost spion KGB şi el, refugiat în Marea Britanie, care a murit în 2006.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: