duminică

29 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

27 martie, 2015

Cei cărora Academia Română le vândut ”drepturile litigioase” pe malul lacului n-au avut nicio problemă să intre în posesie: le-au transformat într-un cartier de vile, <a class=
proprietate foarte privată” width=”475″ height=”246″ /> Cei cărora Academia Română le vândut ”drepturile litigioase” pe malul lacului n-au avut nicio problemă să intre în posesie: le-au transformat într-un cartier de vile, proprietate foarte privată

Corpul de Control al guvernului anchetează modul în care, în anul 2008, Academia Română a ”pierdut” dreptul de proprietate asupra a 22 ha de teren în județul Constanța.

Surse guvernamentale afirmă că acest control are la bază ancheta publicată de cursdeguvernare.ro, în care au fost prezentate mecanismele prin care fostul secretar general al Academiei Române, Ioan Păun Otiman, a reușit performanța să vândă drepturile litigioase asupra unor terenuri care erau deja în proprietatea Academiei.

(Citiți și: ”Investigații / Din turnul de fildeș, în ”economia reală”: Cum a pierdut Academia Română 22 de hectare pe malul lacului Siutghiol și cine sunt beneficiarii”)

Pentru că o astfel de înstrăinare nu ar fi fost posibilă prin decizia unui singur om, ci doar prin votul plenului Academiei Române, devalizarea patrimoniului le-a fost “vândută” academicienilor drept o metodă de urgență de a face rost de 2 milioane de euro pentru salvarea Casei Oamenilor de Știință.
Astfel, academicienilor li s-a explicat că șansele de retrocedare a acelor terenuri este una “incertă” și necesită demersuri complicate.


Academicienii și-au dat votul pentru propunerea lui Ioan Păun Otiman, neștiind că la momentul în care ei ridicau mâna, exercitându-și dreptul de vot, Academia intrase deja în posesia terenurilor: evenimentul vânzării drepturilor litigioase se consumase înainte de aprobarea lui în plen, academicienii neștiind, înainte de a vota, că terenurile fuseseră între timp retrocedate Academiei cu eforturi minime din partea cumpărătorului drepturilor litigioase, deoarece juriștii și avocații Academiei parcurseseră toți pașii necesari pentru retrocedare.

Potrivit surselor citate, la mai puțin de o săptămână după publicarea anchetei de către cursdeguvernare.ro, Corpul de Control a solicitat Academiei Române documentele tranzacției cu terenurile din Constanța și verifică legalitatea și oportunitatea afacerii derulate în urmă cu 7 ani.


Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: