Anca Dragu: Lucrăm la o OUG pentru exceptarea de la plata impozitului pentru o proprietate dată în plată - CursDeGuvernare.ro
duminică

17 octombrie, 2021

Anca Dragu: Lucrăm la o OUG pentru exceptarea de la plata impozitului pentru o proprietate dată în plată

9 iunie, 2016

Anca_Dragu_PaliuMinisterul Finanțelor Publice (MFP) lucrează la un proiect de Ordonanță de Urgență pentru modificarea Codului Fiscal astfel încât debitorii care apelează la darea în plată să fie scutiți de impozitul aferent transferului de proprietate, însă doar la prima dare în plată, a anunțat joi ministrul Finanțelor Publice, Anca Dragu.

„Subiectul este încă în discuții la MFP. În acest moment lucrăm la o versiune în care să avem o excepție pe o proprietatea supusă regimului de dare în plată. Ne-am întâlnit ieri (miercuri—n.r.) cu reprezentanții notarilor și cu ai Parlamentului care au lucrat la această lege. Suntem în faza în care încercăm să identificăm toate cazurile și să le surprindem în mod corect în această modificare, astfel încât să se poată implementa, să nu ne lovim și de alte probleme. Trebuie să găsim un mecanism simplu. Căutăm formule ca legea să iasă clară, dar principiul acesta este, să exceptăm de la această taxă pe tranzacție o proprietate dată în plată”, a explicat, potrivit Agerpres, ministrul Dragu.

Potrivit ministrului, se ia în calcul aplicarea scutirii pentru o singură locuință, și nu o triere a beneficiarilor în funcție tranșe de venit sau alte criterii, pentru că astfel actul normativ ar fi greu de implementat.


Ministrul Finanțelor a precizat că se analizează și cazul celor care au fost deja executați silit și figurează cu datorii la stat în contul impozitului datorat pentru transferul de proprietate de la momentul executării.

„Este în lucru și acest aspect. Încercăm să ne uităm la toate situațiile și să le tratăm pe toate, astfel încât ordonanța să fie una completă”, a mai spus Dragu.

De asemenea, la Ministerul Finanțelor se analizează și cazul celor care au garantat un credit cu mai multe proprietăți (imobile, terenuri).

Potrivit acesteia, Ordonanța de Urgență va trebui să fie gata până la finalul lunii iunie, pentru ca Parlamentul sa fie încă în activitate. În aceste condiții, Finanțele vor încerca să lanseze proiectul de Ordonanță în dezbatere publică săptămâna viitoare.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie și a intrat în vigoare în data de 13 mai.

Subiectul impozitării trnsferului de proprietate nu a fost atins nici de inițiatorii legii, nici la dezbaterile sau votul din Parlament, nici de președintele Iohannis, care a promulgat legea.

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

   ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium)...

rrr