România este între piețele emergente și cele de frontieră pentru unii multipli și sub piețele de frontieră pentru alții, reiese dintr-o analiză realizată de casa de brokeraj Prime Transaction, cu privire la modul în care sunt evaluate piețele bursiere de investitori.
”Asta poate însemna că suntem fie subevaluați, fie nepopulari, fie câte un pic din fiecare variantă”, se arată în analiza semnată de Marius Pandele.
Distribuția multiplilor de piața pe piețele din Europa indică o preferință clară a investitorilor către piețele mature, în contrast cu situația din trecut, când era la mai mare căutare potențialul de creștere, punctează specialiștii.
”Estul Europei este mai puțin căutat de investitori, fapt care face ca și emitenții din România să aibă, în termeni relativi, evaluări mai modeste decât cei din Occident”, indică raportul.
Câteva particularități structurale ale afacerilor locale, printre care reticența față de credite, fac ca pentru o parte a multiplilor să avem unele dintre cele mai mici mediene din Europa.
Clasamentul european
Pentru a determina în ce măsură piața românească de capital este supraevaluată sau subevaluată, specialiștii Prime Transaction au folosit o serie de indicatori: multiplul de piață P/E (Price/Earnings – Pret/Profit pe actiune), cel mai relevant atunci când dorim să facem o comparație între emitenți sau între piețe diferite.
Alți multipli considerați relevanți: P/BV (Price/Book Value – Preț/Capital propriu pe acțiune), P/S (Price/Sales – Preț/Venituri pe acțiune), EV/EBITDA (Enterprise Value/EBITDA) și EV/S (Enterprise Value/Sales).
Pentru fiecare țară sunt calculate medianele fiecăruia dintre multipli, excepând valorile negative.
România este pe locul al 23-lea din 33 de emitenți europeni în ceea ce privește multiplul P/E, în partea de jos a clasamentului. Ca principiu, cu cât P/E este mai mic, cu atât un emitent (sau piață per total) este considerat mai puternic subevaluat. În realitate, lucrurile nu sunt atât de ușor de interpretat, iar de obicei orice P/E mic are în spate explicații raționale, susțin specialiștii.
Un aspect care iese în evidență este distribuția țărilor. Statele din Europa de Est sunt concentrate în partea de jos a clasamentului. România ocupă o poziție relativ bună în comparație cu celelalte state din fostul bloc comunist.
”Așa cum se poate vedea de pe ultimele rânduri, mediana P/E pentru Europa de Est este de doar 10,68, sub nivelul înregistrat la BVB și mult sub cel din tarile occidentale. La polul opus, primele 8 țări nu doar că sunt din vestul Europei, ci și din categoria celor cu piețe de capital dezvoltate după criteriile FTSE Russell”, se arată în documentul citat.
O concluzie trasă de specialiștii Prime Transaction indică faptul că multiplii mai mici sau mai mari nu semnalează neaparat o subevaluare, ci mai degrabă ”o disponibilitate a investitorilor de a accepta multipli mai mari pentru a avea acces la piețele de capital mature”.
Situația este pe dos față de cea din 2008, când piețele mici precum România se bucurau de multipli mai mari justificați de așteptările de creștere economică accelerată.
”În baza tabelului putem trage concluzia că piața din România este mai degrabă subevaluată comparativ cu piețele externe, fără sa fie însă în afara unui interval de bun simț. Multiplii de piață sunt în general justificați fie de factori structurali, fie de factori conjuncturali. Dacă în privința P/E justificarea este poziția pe hartă și în sistemul economic mondial, ceilalți multipli sunt justificați de diferențele de structură ale businessurilor românești, orientate mai mult spre finanțarea prin capital propriu și reticente la îndatorarea către bănci sau investitori”, punctează brokerii.