miercuri

21 februarie, 2024

10 martie, 2020

Marile economii au anunțat pachete de ajutor în valoare de miliarde de euro destinate combaterii efectelor economice ale răspândirii epidemiei Covid-19. Multe măsuri sunt destinate companiilor, scutindu-le de la plata unor obligații fiscale sau asigurând surse de finanțare.

Statele Unite au alocat mare parte a sumelor suplimentare către asigurarea nevoilor instituțiilor publice implicate în tratarea persoanelor depistate pozitiv, în vreme ce Germania a decis să sprijine economia prin suplimentarea cheltuielilor destinate investițiilor publice.

Măsuri punctuale pentru limitarea impactului economic pe termen scurt au fost adoptate de Japonia, Italia și Portugalia.

  • SUA


Președintele american Donald Trump a semnat la sfârșitul săptămânii trecute un pachet de măsuri în valoare de 8,3 miliarde de dolari pentru combaterea răspândirii epidemiei de coronavirus.

Fondurile sunt destinate finanțării eforturilor de dezvoltare a unui vaccin, achiziționării de medicamente pentru tratarea cazurilor diagnosticate, fiind destinate agențiilor și autorităților locale, potrivit CNBC.

  • Germania

Guvernul german a decis suplimentarea investițiilor cu 12,4 miliarde de euro în perioada 2021-2024, măsurile vizând sprijinirea companiilor și angajaților afectați de efectele răspândirii epidemiei de coronavirus.

Modificările planificate vor permite unor companii precum Lufthansa să aplice și să se califice pentru obținerea de ajutor de stat pentru a plăti salariile angajaților, în momentele în care activitatea este oprită pentru a preveni răspândirea virusului.


Deși măsurile sunt departe de pachetul amplu de stimulente fiscale așteptate de economiști și investitori, guvernul de la Berlin a acționat în sensul oferirii unor garanții pentru companii, dar fără a stârni panică în rândul publicului larg, consideră analiștii.

  • Japonia

Japonia a anunțat marți un al doilea pachet de ajutor pentru combaterea efectelor epidemiei de coronavirus, în valoare de 4,1 miliarde de dolari, axat pe sprijinirea companiilor mici și mijlocii, transmite Reuters. Sursa de finanțare o reprezintă rezerva bugetară, a detaliat premierul Shinzo Abe.

Pe lângă sprijinul acordat companiilor, noul pachet va finanța îmbunătățiri pentru facilitățile medicale, va asigura cererea de măști, va promova munca de acasă și va oferi subvenții pentru părinții care lucrează și care au fost nevoiți să își ia concediu din cauza închiderii școlilor.

În ceea ce privește susținerea companiilor, pachetul va asigura nevoile de lichiditate ale companiilor mici și mijlocii, prin intermediul unei bănci de stat care va oferi credite cu dobânzi zero.

  • Italia

Guvernul italian a pus la bătaie un pachet de 7,5 miliarde de euro pentru reducerea impactului economic al coronavirus, reușind să obțină acordul Comisiei Europene ca aceste cheltuieli suplimentare să nu fie incluse în calculul deficitului pe anul în curs.

Ministrul italian al economiei, Roberto Gualtieri, a precizat că noul pachet de măsuri va include credite fiscale pentru companiile care înregistrează o scădere de 25% a veniturilor, reduceri de taxe, precum și fonduri suplimentare pentru serviciile de sănătate publică.

  • Portugalia

Guvernul din Portugalia a propus o serie de modificări legislative tot pentru sprijinirea companiilor. Astfel, în situația în care vânzările scad cu cel puțin 40%, companiile vor putea suspenda temporar contractele de muncă, iar angajații afectați de aceste măsuri vor primi două treimi din salariu (maximum 1.900 de euro), 70% din sumă fiind suportată de stat.

De asemenea, companiile a căror afaceri scad cu cel puțin 20% vor putea apela la o linie de credit guvernamental, în valoare de 200 de milioane de euro. Alte măsuri vizează amânarea plății unor taxe la bugetele de stat, potrivit presei portugheze.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: