Pandemia a schimbat în proporții semnificative obiceiurile de consum, dar și de economisire ale românilor, reiese din datele INS analizate de cursdeguvernare.ro.
Rata de economisire a consemnat în 2020 o creștere record, media primelor nouă luni fiind de 16,9%, față de 14,8% în aceeași perioadă din 2019.
După ce în trimestrul al doilea aceasta a atins nivelul de 18%, în toamnă s-a stabilizat la 16,2%, ușor sub media zonei euro, de 17,3% în aceeași perioadă.
Datele nu sunt însă 100% comparabile deoarece Eurostat folosește o metodologie ușor diferită față de cea folosită în această analiză, care s-a bazat pe datele INS, colectate diferit.
Deși distanța dintre rata medie de economisire din statele din Vestul UE și cea de la nivel local a început să se estompeze chiar și în 2019, capacitatea mult mai limitată a românilor de a economisi a fost puternic evidențiată de trimestrul al doilea din 2020. Atunci, media economiilor cetățenilor din statele dezvoltate ale Europei a atins aproape 25%, cu 6,6 puncte procentuale peste media economiilor din România.
Diferența a scăzut la 1,1 puncte procentuale trimestrul al treilea, odată cu dezmorțirea consumului european.
Alimente pe plus, haine și recreere pe minus
Economiile realizate de români în 2020 au rezultat, în principal, din scăderea cheltuielilor aferente activităților restricționate în contextul crizei sanitare: călătorii, recreere, restaurante, dar și îmbrăcăminte sau transport (o consecință a telemuncii). Pe de altă parte, pandemia a dus și la o creștere a ponderii cheltuielilor pentru alimente, băuturi alcoolice și tutun, mobilă, sănătate și echipamente IT&C.
Ca pondere în totalul cheltuielilor de consum, categorii precum îmbrăcăminte și încălțăminte, transport, recreere sport și cultură și hoteluri, cafenele și restaurate au înregistrat scăderi pe parcursul primelor nouă luni din 2020.
Pe de altă parte, cheltuielile aferente alimentelor au înregistrat cea mai însemnată creștere, cu un vârf de 37,7% în ponderea cheltuielilor de consum în trimestrul al doilea al anului trecut. Ponderi importante, de 5,9% în T3 2020 față de 4,7% la începutul lui 2019, au avut-o și cheltuielile pentru informații și telecomunicații (IT&C).
Structura altor tipuri de cheltuieli, cum ar fi cele pentru investiții, nu pare să fi fost semnificativ afectată de pandemie, scăderile fiind marginale față de 2019. Ca procente, aceasta se situa la nivelul trimestrul trei al anului trecut la 0,7% din cheltuielile unei gospodării, echivalentul a 32,7 lei pe lună.
Pe termen scurt, economiștii se așteaptă ca rata de economisire să rămână la un nivel ridicat, pe fondul persistenței pandemiei.
Andrei Rădulescu, director de Analiză Macroeconomică, la Banca Transilvania, întrevede o diminuare a acesteia, odată ce indicatorii de încredere se vor îmbunătăți.
”În scenariul nostru rata medie anuală de economisire la nivelul populației s-ar putea diminua spre niveluri de 15% în România, 13.8% în Zona Euro și 9.3% în SUA în 2021”, a scris Andrei Rădulescu, într-o notă transmisă investitorilor.