duminică

3 iulie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

3 iulie, 2020

Comisioanele bancare suportate de comercianții și consumatorii europeni au scăzut semnificativ în ultimii doi ani, pe fondul noilor reglementări europene care au generat economii de până la 2 miliarde de euro pe an, potrivit unui raport al Comisiei Europene, citat de Euractiv.

Regulamentul privind comisioanele interbancare pentru tranzacțiile de plată cu cardul, care a intrat în vigoare în 2015, prevede limitarea comisioanelor bancare aferente tranzacțiilor cu cardul.

”Prestatorii de servicii de plată nu oferă și nici nu solicită un comision interbancar per tranzacție mai mare de 0,2% din valoarea tranzacției pentru orice tranzacție cu card de debit”, prevede regulamentul. Comisionul interbancar la carduri este comisionul pe care banca emitentă a cardului îl plătește băncii care procesează plata (cea care deține POS-ul).


Comisia a analizat impactul regulamentului și a concluzionat că obiectivul acestuia a fost atins. Raportul arată că economiile medii realizate anual de consumatori sunt cuprinse între 864 de milioane de euro și 1,9 miliarde.

Înainte de intrarea în vigoare a noilor norme, taxele interbancare erau ridicate, netransparente și variau semnificativ de la stat la stat. Regulamentul a stabilit plafoane amortizate pentru comisioanele interbancare aferente tranzacțiilor cu cardul în Spațiul Economic European.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

De asemenea, regulamentul a introdus reguli comerciale și a interzis practici care generau bariere, cum ar fi restricțiile teritoriale pentru utilizarea cardurilor.

Plățile pe card sunt cele mai frecvente mijloace de plată fără numerar în UE, cu aproape 70 de miliarde de tranzacții în 2017, totalizând 52% din toate tranzacțiile fără numerar.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: