Sancțiunile impuse de Moscova ar putea reducerea creșterea PIB-ului Turciei cu 0,3 – 0,7 puncte procentuale în 2016, în timp ce impactul asupra Rusiei va fi limitat, estimează economiștii BERD.
În urma doborârii avionului militar rusesc, Kremlinul a impus Turciei un set de sancțiuni economice, unele cu aplicare imediată, iar altele cu intrare în vigoare de la 1 ianuarie 2016.
Dacă sancțiunile vor fi aplicate integral și pe tot parcursul anului viitor, ele vor încetini vcreșterea Turciei cu cel mult 0,7%, cel mai puternic impact urmândsă fie înregistrat în turism, la mijlocul anului viitor, explică economiștii BERD.
Pe de altă parte, impactul asupra PIB-ului Rusiei va fi limitat, cu presiune moderată asupra prețurilor de import și inflației.
Ce sancțiuni au fost impuse:
- Interzicerea unor importuri alimentare (în special fructe, legume și carne de pasăre) din Turcia, precum și a anumitor lucrări și servicii (care vor fi clarificate pe 10 decembrie);
- O limitare a viitoarele activități ale firmelor turcești în Rusia (activități alese cu grijă, să nu afecteze construcțiile în derulare)
- Interdicția angajării cetățenilor turci (nu se aplică persoanelor deja angajate, care au contracte în derulare)
- Interzicerea zborurilor charter între Rusia și Turcia. De asemenea, firmele de turism din Rusia au fost sfătuite să nu le vândă cetățenilor ruși nici o vacanță în Turcia
- Reducerea semnificativă a numărului d elicențe de transport rutier pentru firmele turcești (de la 8.000 în 2015, la 2.000 în 2016), precum și introducerea de controale mai stricte în apele rusești și în porturile maritime
- Suspendarea programelor bilaterale de cooperare economică
- Introducerea vizelor pentru cetățenii turci care călătoresc în Rusia.
Cum este conectată economia Turciei la cea a Rusiei
Rusia este principalul furnizor de energie al Turciei: importă 98,8% din consumul de gaze naturale, iar cele aduse din Rusia reprezintă 56% din total.
Importurile de energie ale Turciei (petrol și gaze naturale) s-au ridicat la 16,5 miliarde de dolari în 2014, ceea ce înseamnă:
- aproximativ 30% din factura totală pentru energie a Turciei
- 65% din totalul importurilor din Rusia
- 2,1% din PIB-ul Turciei.
Rusia este a șaptea piață de desfacere pentru exporturile turcești. În 2014 volumul aexporturilor în Rusia a reprezentat 3,8% din totalul exporturilor și 0,7% din PIB-ul Turciei.
Produsele alimentare reprezintă 20% din totalul exporturilor în Rusia, ele fiind urmate de textile, autovehicule și mașini.
Industria turismului din Turcia este puternic legată de piața rusă. Turiștii ruși reprezintă 12,2% din cele 37 de milioane de sosiri turistice în Turcia, anul trecut.
Aceștia vizitatori ruși au cheltuit în timpul vacanțelor în Turcia aproximativ 3 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă 0,3 – 0,4% din PIB-ul țării gazdă.
Contractorii turci, în special cei din industria construcțiilor, au largi operațiuni în Rusia. Valoarea totală a contractelor noi semnate de către constructorii turci în Rusia, din septembrie 2012 și până în septembrie 2015, este estimată la 10 – 12 de miliarde dolari sau 1,2 – 1,4% din PIB-ul Turciei.
Presupunând că durata medie a contractelor este de aproximativ 3-5 ani, fluxul de numerar anual estimat pentru proiectele existente se ridică la aproximativ 0,3 – 0,4% din PIB.
Pentru proiectele din Rusia, acești antreprenori folosesc în mare măsură cetățenii turci.
Din cei aproximativ 87.000 de turci care lucrează în Rusia, 55.000 sunt angajați ai unor companii de construcții turcești.
Rusia a fost cel de-al patrulea mare investitor străin în Turcia, anul trecut.
Investițiile directe rusești în Turcia au fost de aproximativ 730 milioane de dolari sau 0,1% din PIB-ul Turciei, anul trecut.
Investițiile imobiliare ale cetățenilor ruși în Turcia sunt estimate la aproximativ 400 – 450 milioane de dolari anual.
Marile proiecte ale Rusiei în Turcia
- Centrala nucleară de la Akkuyu, care se construiește acum
- Gazoductul Turkish Stream, care este încă în faza de planificare inițială
Sectorul bancar
DenizBank, a opta mare bancă din Turcia deține 3,6% din activele sectorului bancar local, este deținută de Sberbank din Rusia.
Cinci bănci turcești au filiale în Rusia, dar fiecare dintre ele reprezintă o mică parte din activele băncilor-mamă și din piața rusă.