joi

25 aprilie, 2024

8 noiembrie, 2020

Președintele ales Joe Biden nu va putea readuce relațiile SUA la nivelul la care le-a lăsat Barack Obama acum 4 ani, pentru că lumea s-a schimbat profund între timp.

Casa Albă va trebui să găsească strategia echilibrată pentru a schimba precepția că este imprevizibilă și necooperantă, dar și pentru a-și consacra argumentele pentru a face față provocărilor Chinei, Rusiei sau ale altora, potrivit analiștilor.

Armistițiul în războiul comercial cu China nu se va transforma neapărat în pace durabilă. Revenirea la relații cordiale cu aliații din NATO nu va însemna că aceștia nu va trebui să-și asume partea de cheltuieli ale alianței, iar jocul cu ceilalți poli de putere din lume va fi mai puțin agresiv, dar nu și mai puțin ferm.


Totuși, mulți lideri ai lumii răsuflă ușurați în fața perspectivei revenirii SUA în Acordul ecologoic de la Paris, sau în Organizația Mondială a Sănătății, sau de a perspectivei cooperării americane la reformarea Organizației Mondiale a Comerțului, potrivit opiniilor culese de Reuters

Victoria lui Joe Biden nu aduce neapărat bucurie la Beijing

China era mulțumită cu faptul că politica lui Donald Trump era chiar dovada declinul puterii americane în lume, potrivit comentariilor expertului John Sudworth, scrise de la Beijing pentru BBC.

„Anumiți analiști au sugerat că liderii chinezi s-ar putea simți dezamăgiți, în secret. (… ) Alți patru ani cu Donald Trump la Casa Albă erau perspectiva ispititoare a unui premiu mai mare. Pus pe discordie acasă și izolaționist în străinătate – Mr. Trump i-a părut Beijingului chiar întruchiparea mult așteptatului și speratului declin al puterii SUA”, spune colaboratorul BBC.

Faptul că Joe Biden va încerca să repare alianțele Americii s-ar putea dovedi mult mai eficiente pentru stăpânirea ambițiilor Chinei, decât abordarea lui Donald Trump.


Joe Biden nu se va grăbi să reducă supra tarifele comerciale impuse Chinei și nici nu va crește importurile de oțel și aluminiu din China și nici din Europa.

„Mi s-a spus că dacă închizi ochii, nu ai putea să vezi care este diferența (dintre Biden și Trump). Biden nu se va grăbi să amelioreze vreunul din acest tarife”, a delcarat Nasim Fussell, fost consilier republican, citat de Reuters.

Managementul competiției strategice cu China va deteremina succesul sau eșecul politicii externe a SUA, potrivit lui Bill Burns, de la Carnegie Endowment for International Peace, citat de AFP și France 24.

Germania speră să poată colabora cu SUA

Germania speră să navigheze mai liniștit împreună cu aliatul său cheie, odată ce Donald Trump va fi plecat, scrie Damien McGuinness din Berlin, pentru BBC.

Războiul comercial al SUA cu China a dat peste cap exporturile germane, iar relația rea dintre Trump și Angela Merkel este notorie.

Politicienii și alegătorii germani au fost șocați de atacurile sale frecvente asupra industriei auto din Germania, dar SUA au rămas cel mai mare partener comercial al Germaniei, iar relația transatlantică este esențială pentru securitatea europeană.

Diferențele majore de viziune politică dintre Washington și Berlin nu vor dispărea sub Administrația Biden, însă Berlinul așteaptă cu nerăbdare să lucreze cu un președinte care prețuiește valorile cooperării multilaterale.

Rusiei nu-i plac surprizele

O administrație mai previzibilă ar putea fi soluția pentru Rusia a lui Joe Biden, scrie Steven Rosenberg de la Moscova. „Rusia are urechile sensibile și, când când Joe Biden a declarat recent că Rusia este „cea mai mare amenințare” pentru America, declarația s-a auzit tare și clar la Moscova”, spune expertul BBC.

Kremlinul are și memorie bună și nu a uitat că, în 2011, Joe Biden a spus că, dacă ar fi Putin, nu ar candida pentru președinția (Rusiei). Președinția Biden ar putea însemna mai multă presiune și mai multe sancțiuni din partea Washingtonului și Moscova nu a r fi surprinsă dacă Washingtonul ar dori o revanșă pentru presupusa intervenție a Rusiei în alegerile din 2016.

Comentatorii ruși prezic că o administrație Biden va fi, cel puțin, mai previzibilă decât echipa Trump și s-ar putea ajunge mai ușor la un acord nuclear, cel rămas în vigoare expirând în februarie anul viitor.

Orientul Mijlociu, Iranul, Coreea de Nord

În privința celorlalte puncte fierbinți ale globului, diplomațiile lumii speră de asemenea, ca noua administrație a SUA să fie mai cooperantă.

Victoria lui Biden ar putea readuce Teheranul la masa negocierilor, scrie corespondentul BBC Persian Service Kasra Naji, deși nu va fi ușor.

America nu-și poate nega instantaneu pozițiile existente. Israelul și țările din Golf, precum Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt deopotrivă îngrijorate de reducerea „presiunii maxime” asupra Iranului.

Și Joe Biden nu va putea aduce imediat ambasada SUA de la Ierusalim la Tel-Aviv.

Cât despre Coreea de Nord, Kim Jong-un va fi mai prudent înainte de a a-l provoca pe noul președinte american, Liderul nord coreean ar fi preferat încă patru ani de la Donald Trump, în condițiile în care acesta a obținut prea puțin și proiectul nuclear al Phenianului au continuat.

 

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: