joi

11 aprilie, 2024

22 noiembrie, 2012

Economia europeană, care se contractă sub greutatea unei crize a datoriilor de trei ani şi a creşterii şomajului, ar fi fost mai ferită de neplăcerile cauzate de austeritate, dacă moneda unică s-ar fi comportat mai mult ca lira italiană şi mai puţin ca marca germană, relatează Bloomberg.

Cel puţin aceasta este viziunea unui număr tot mai mare de investitori şi analişti, care spun că euro este prea puternic pentru binele Europei. Moneda unică este cu 5,5% mai sus decât media de până acum de 1,2102 dolari şi cu 2,6% mai mult decât ar trebui să fie faţă de dolar, potrivit datelor privind puterea de cumpărare publicate de Organizaţia pentru Cooperare Economucă şi Dezvoltare.

Euro a câştigat mai mult în ultimele trei luni decât oricare dintre celelalte 9 monede de pe pieţe dezvoltate, chiar şi cu o rată a şomajului record de 11,6%. În loc să se comporte ca marca germană, cea mai puternică monedă de schimb din Europa înainte de 1999, economiile şi companiile ar fi devenit mai competitive dacă euro ar fi fost mai mult ca lira italiană, care a slăbit cu 30% în deceniul de înainte ca ţările membre ale zonei euro să renunţe la monedele naţionale.


“Moneda euro nu este sustenabilă la aceste nivele, pe termen mediu şi lung”, spune Ulrich Leuchtmann, şeful strategiei valutare la Commerzbank AG din Frankfurt, cea de-a doua bancă comercială a Germaniei. “Această zonă economică trebuie să fie una cu o monedă flexibilă, mai degrabă ca lira italiană înainte de 1999, decât ca marca germană. O valută mai slabă va ajuta la rezolvarea unor probleme”, a spus el.

Euro a scăzut cu 0.1% ajungând până la 1,2801dolari, miercuri la ora 11.09, ora Londrei. A câştigat 0.7% faţă de yen, fiind cotată la 105,41 yeni. După închiderea la 1,18 dolari în 1 ianuarie 1999, euro a fost tranzacţionată cu 1,6038 de dolari în iulie 2008 şi la cel mai scăzut nivel – 82,30 de dolari în octombrie 2000.

Euro a câştigat 4,2% de când preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a spus, în 26 iulie, că va face orice este posibil pentru a păstra uniunea monetară. A fost cu 2,7% subevaluatăfaţă de dolar, în ziua dinaintea acestei promisiuni, a scăzut până la cel mai mic nivel din 2012 – un euro pentru 1.2043 de dolari, în 24 iulie, potrivit OECD, care calculează în funcţie de costurile relative ale bunurilor şi serviciilor.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: