joi

30 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 ianuarie, 2017

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) își adaptează formularele utilizate de organele fiscale pentru stabilirea din oficiu a contribuţiilor sociale (CAS) pentru persoanele fizice, în cazul în care acestea nu-şi îndeplinesc obligaţiile declarative, potrivit unui comunicat al instituţiei emis vineri.

Astfel, printr-un proiect de ordin al preşedintelui ANAF se propune aprobarea formularelor:

  • Decizia privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurări sociale pentru persoanele fizice;
  • Notificarea privind nedepunerea în termen a Declaratiei privind venitul asigurat la sistemul public de pensii;
  • Decizia de anulare a deciziei privind stabilirea din oficiu a contributiei de asigurãri sociale pentru persoanele fizice.

Stabilirea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale se aplică pentru persoanele fizice care au realizat venituri din activităţi independente, pentru perioada 01.07.2012 – 31.12.2015, precizează ANAF.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală prevede la art.106 alin.(1) că „organul fiscal stabileşte baza de impozitare şi creanţa fiscală aferentă, prin estimarea rezonabilă a bazei de impozitare, folosind orice probă şi mijloc de probă prevăzute de lege, ori de câte ori acesta nu poate determina situaţia fiscală corectă”, spune comunicatul citat.

Totodată, „persoanele fizice care datorează contribuţie de asigurări sociale au, potrivit legii, obligaţii declarative. Nedepunerea declaraţiei fiscale dă dreptul organului fiscal să procedeze la stabilirea din oficiu a creanţelor fiscale prin decizie de impunere, potrivit dispoziţiilor art.107 alin.(1) din Legea nr.207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare”, aminteşte comunicatul ANAF.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: