duminică

21 aprilie, 2024

10 august, 2021

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un nou set de documente ce detaliază elementele obligatorii şi opţionale încorporabile la nivelul noului model de declarație  SAF-T (Standard audit File for Taxation – Fișierul Standard de audit pentru Taxe).

Aceste documente au fost actualizate şi completate, la începutul lunii august, cu programul de validare şi cu un fişier de test, menite să faciliteze implementarea functionalităţilor necesare de către dezvoltatorii de soft, conform unui comunicat de marți al ANAF.


Raportarea SAF-T, care constă în transferul electronic de date contabile și fiscale de la companii către administrația fiscală, a fost dezvoltată de către Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), ca o metodă unitară de colectare a datelor fiscale și financiare care să prezinte avantaje atât pentru autoritățile fiscale, cât și pentru companiile multinaționale.

Rostul SAF-T

SAF-T presupune introducerea unui set de raportări periodice de date, într-un format predefinit, pe baza informațiilor din evidențele contabile și fiscale ale contribuabililor aplicabile fiecăruia.

Informația va fi standardizată, contribuabilii vor raporta aceleași date, în același format, astfel că autoritatea fiscală le va putea analiza automat.

În acest mod, autoritățile vor avea acces permanent la toate operațiunile efectuate de către contribuabili, iar evaziunea fiscală se va reduce datorită identificării mai rapide a tranzacțiilor care prezintă un risc ridicat de fraudă.

(Citiți și: „VIDEO Daniel Anghel: SAF-T va eficientiza inspecțiile fiscale”)


Implementarea în România a unui astfel de sistem a devenit necesară de mai mulți ani, în condițiile în care țara noastră înregistrează, tradițional, cea mai redusă pondere a veniturilor fiscale în PIB (27% în 2019, față de 40%, media UE) și cel mai mare deficit de încasare a TVA din Uniunea Europeană (estimat la 37,4% pentru 2020, potrivit celor mai recente date publicate de Comisia Europeană).

Documentele SAF-T actualizate

Au fost puse următoarele docuemnte și informații în vederea conformării la depunerea Declarațiilor informative D406 și D406T:

  • Modul VALIDATOR SAF-T (Soft-J) „kit duk_SAFT.zip”– cod executabil compilat pentru verificarea fișierelor standard de control fiscal (SAF-T) în format XML, de către contribuabili și/sau dezvoltatori de aplicații, inclusiv Fișier Citește-mă, cu rolul de a explica modul de utilizare a DUKIntegrator;
  • Fișiere de test pentru VALIDATOR SAF-T – 14 fișiere de test, cu exemple de utilizare, care parcurg toate tipurile de înregistrări valide cu coduri de TVA, WHT și planul de conturi pentru societăți comerciale generale. Acestea trebuie tratate ca fiind modele de completat, unitare, și nu vizează nicio categorie de contribuabili în mod expres;
  • Schema SAF-T versiunea 4.1.1. din data de 05.08.2021 – completată, actualizată și extinsă;
  • Schema XSD pentru SoftJ versiunea 2.3. din data de 05.08.2021 – completată, actualizată și extinsă;
  • Formular electronic D406T „Model – raport SAF-T pdf cu xml atasat – date valide – valori din nomenclator TVA” – declarația informativă D406 fișierul standard de control fiscal (SAF-T) – versiunea TEST pentru testare (D406T), cu valori din nomenclatoarele sistemului ANAF SAF-T;
  • Instrucțiuni de utilizare pentru contribuabili a Modulului Validator (DUKValidator) – asistență contribuabili pentru pregătirea Declarațiilor Informative D406 și D406T – Fișierul standard de control fiscal (SAF-T);
  • GHIDUL CONTRIBUABILULUI pentru pregătirea și depunerea DECLARAȚIEI INFORMATIVE D406  FIȘIERUL STANDARD DE CONTROL FISCAL (SAF-T), versiunea 2.0 din data de 06.08.2021.

ANAF menţionează că: „la momentul actual, draftul „Ghidul contribuabilului pentru pregătirea şi depunerea declaraţiei SAF-T” include aspecte legate de cadrul legal, obligaţii şi contravenţii, ce se intenţionează a fi preluate la nivelul legislaţiei”.

(Citiți și: „ANAF: Sistemul informatic SAF-T va fi gata în iulie 2021”)

De asemenea, „informările cu privire la specificaţiile tehnice au fost realizate succesiv, în funcţie de etapele proiectului şi de eventualele actualizări ale acestora”, mai spune comunicatul ANAF.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: