joi

25 aprilie, 2024

21 iulie, 2015

tvr

UPDATE:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a confirmat marţi, prin intermediul unui comunicat de presă, sechestrul instituit pe conturile SRTv.


Potrivit comunicatului, ANAF a blocat în aceeaşi zi şi conturile RATB.

„Precizăm că, în perioada următoare, ANAF va institui popriri pe conturile tuturor marilor contribuabili care înregistrează datorii către bugetele de stat, în funcţie de vechimea arieratelor”, anunţă ANAF.

Ştirea iniţială:

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a blocat, luni, conturile Societăţii Române de Televiziune (SRTv), inclusiv cele din care sunt operate salariile angajaţilor TVR.


Informaţia este cuprinsă într-o scrisoare deschisă adresată premierului Ponta şi ministrului Teodorovici de către Valentin Jucan, membru al CNA.

Potrivit lui Valentin Jucan, motivul blocării conturilor ar fi datoriile acumulate de SRTv la bugetul de stat (146.539.301 euro potrivit ultimului raport al Curţii de Conturi) şi faptul că sub conducerea lui Stelian Tănase, PDG al TVR, instituţia nu ar mai fi respectat termenii de eşalonare a datoriilor conţinuţi într-un memorandum semnat de conducerea TVR cu ANAF, în 2012.

Această situaţie, care ar putea duce la blocarea activităţii televiziunii publice, urmează să fie analizată în şedinţa de marţi a Consiliului de Administraţie (CA) al TVR, anunţă Mediafax, care citează surse din interiorul instituţiei.

Reţeta financiară

Societatea Română de Televiziune a încheiat anul 2014 cu o pierdere de 81,5 milioane de lei, în condiţiile în care Televiziunea Română a avut, anul trecut, venituri totale de 544,2 milioane de lei şi cheltuieli totale de 625,8 milioane de lei, potrivit cifrelor furnizate de reprezentanţii instituţiei pe 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la care a participat şi Stelian Tănase.

În conferinţa de presă au fost prezentate cifrele din raportul SRTv pe anul trecut.

Tot atunci, reprezentanţi ai TVR au anunţat că datoriile totale ale Televiziunii Române erau, la sfârşitul anului 2014, de 700 de milioane de lei, dintre care 440 de milioane de lei la bugetul de stat.

Pe de altă parte, Adrian Bucur, membru în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune, a declarat, pe 8 decembrie 2014, că a decis să facă un apel public, întrucât situaţia TVR este disperată, televiziunea publică având penalităţi la fisc de aproximativ 9 milioane de euro pe an.

„Am intrat în posesia unor cifre care sperie pe orice om normal la cap, 23.000 – 24.000 de euro pe zi, în total, 9 milioane de euro pe an reprezintă penalităţile către fisc şi asta se întâmplă după reeşalonare. În aprilie (2014, n.r.), când TVR nu a plătit rata convenită în memorandum (memorandumul cu Guvernul, n.r.) la fisc, aceste penalităţi s-au recalculat şi aşa ajung ele la această cifră, de 23 – 24.000 de euro pe zi. Iar aceste penalităţi curg lunar. În prezent, datoria la bugetul de stat a televiziunii publice depăşeşte 100 de milioane de euro, nemaipunând la socoteală şi datoriile comerciale. Şi ele reprezintă alte câteva zeci de mii”, a mai spus Adrian Bucur, pe 8 decembrie 2014.

În aceeaşi zi, într-un punct de vedere remis MEDIAFAX, Stelian Tănase, preşedintele-director general al SRTv, a declarat că TVR se află „într-o situaţie financiară extrem de critică”, iar conducerea Televiziunii Române a transmis către autorităţile statului, inclusiv ANAF, „propuneri de soluţii la problemele grave ale televiziunii”.

Potrivit acestuia, conducerea TVR încearcă să redeschidă dialogul cu autorităţile statului pentru redresarea Televiziunii Române.

ANAF a mai blocat conturile SRTv în mai 2012, din cauza datoriilor acumulate – din 2005 până la finalul lui 2011 – către bugetul de stat, care erau la momentul respectiv în valoare de 308 milioane de lei, din care 229 de milioane de lei debite, diferenţa fiind reprezentată de penalităţi, au declaratpentru Mediafax, atunci,  surse din ANAF.

În iunie 2012, Guvernul a aprobat procedura prin care ANAF a deblocat pentru o perioadă de şase luni conturile televiziunii publice.

Ulterior, în baza unui memorandum aprobat de Guvern, datoriile SRTv au fost eşalonate pe o perioadă de şapte ani.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: