22 iunie, 2018

Dacă un politician cu probleme în justiţie nu se retrage singur din funcţie, ca să nu-şi pună într-o situaţie jenantă şi partidul şi familia politică, atunci partidul şi familia politică ar trebui să ia măsuri şi ar trebui cel puţin să-l suspende, în aşa fel încât să nu fie întregul partid pătat de acuzaţiile de corupţie.

Declaraţia a fost făcută la RFI de europarlamentarul portughez Ana Gomes (foto), membră a grupului S&D din Parlamentul European, din care face parte şi PSD.

Într-o discuție cu un reporter al RFI, ea spune despre condamnarea lui Liviu Dragnea că este foarte important ca PSD şi partidul european să dea semnale clare că nu vor mai tolera pe cineva care este subiectul unor acuzaţii atât de grave.


Reporter: V-a surprins verdictul instanţei?

Ana Gomes: Nu chiar. Ceea ce mi se pare surprinzător este că această sentinţă se referă la fapte comise acum câţiva ani, când era preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman şi că nu are de-a face nici cu suspiciunile mult mai grave ce-l vizează şi care se desprind din raportul OLAF, vizând folosirea abuzivă de fonduri europene şi nici cu suspiciunile foarte serioase pe care le-am văzut vizând spălarea de bani, în special via Brazilia.

Sentinţa poate fi contestată în apel, dar sper că măcar acum, vor exista consecinţe la PSD, la fel şi în Partidul Socialiştilor Europeni, din care face parte şi PSD, pentru că e bine ştiut că domnul Liviu Dragnea nu este numai preşedintele Camerei Deputaţilor, ci şi premierul de facto al României (…). Este foarte important ca partidul din România şi partidul european să dea semnale clare că nu vor mai tolera pe cineva care este subiectul unor acuzaţii atât de grave. Subliniez că sentinţa aceasta care poate fi atacată în apel se referă la fapte ce pot fi considerate ca fiind minore faţă de cele foarte grave din rapoartele OLAF despre România.

Rep.: La ce fel de consecinţe vă referiţi, ce vă aşteptaţi să se întâmple ?


A.G.: Mă aştept ca orice partid politic şi în mod special orice partid din familia mea politică, aşa cum e cazul aici, să nu accepte în funcţii oameni care sunt acuzaţi de infracţiuni foarte grave. Natura faptelor ce-l implică pe Liviu Dragnea în raportul OLAF sunt extrem de grave. Vorbim de corupţie. Este exact genul de acuzaţie care subminează încrederea cetăţenilor în partidele politice şi în democraţie. Deci dacă vrem să luptăm cu populism şi cu fascismul asociat populismului, trebuie absolut să avem o politică de toleranţă zero faţă de corupţie şi faţă de oricine e pătat de acuzaţii grave de corupţie, iar un raport OLAF nu ar putea fi mai grav decât atât, în opinia mea.

Rep.: Există vreo sancţiune politică pentru un partid membru al familiei socialiştilor europeni?

A.G.: Sancţiunile sunt la nivel politic. Deci este o decizie politică să excluzi pe cineva sau să-l retragi dintr-o funcţie cât timp este anchetat şi până la o decizie finală asupra unor acuzaţii foarte serioase. Pur şi simplu este inacceptabil să menţii în funcţie într-un Guvern, într-un Parlament sau într-un partid pe cineva pătat de acuzaţii foarte grave. În ţara mea, Portugalia, cu mulţi ani în urmă, un ministru important şi-a dat demisia pentru că era acuzat că nu plătise taxe pentru o tranzacţie, suma fiind mai mică de o mie de euro. El însuşi a decis să demisioneze din Guvern, pentru a-şi clarifica situaţia şi ulterior s-a dovedit că de fapt nu făcuse nimic greşit, dar a hotărât el însuşi să facă un pas înapoi. Acesta este cel mai decent lucru pe care-l poate face orice politician vizat de suspiciuni foarte grave de corupţie. Dar dacă politicianul însuşi nu ia iniţiativa de a se retrage şi de a nu-şi pune într-o situaţie jenantă partidul şi familia politică, atunci partidul şi familia politică ar trebui să ia măsuri şi ar trebui cel puţin să-l suspende, în aşa fel încât să nu fie întregul partid pătat de acuzaţiile de corupţie.

Rep.: Cum priviţi ultimele modificări aduse de Parlament Codului de Procedură Penală?

A.G.: Nu pot comenta acest lucru, pentru că nu am urmărit subiectul. Ştiţi, uneori, în politică, eşti nevoit să ai întâlniri şi discuţii până noaptea târziu, deci nu mă pot pronunţa. Întrebarea este ce fel de amendamente, ce fel de schimbări în legislaţie sunt vizate. Orice modificare ce ajută la investigarea corupţiei este în mod evident un lucru pozitiv. Dar dacă obiectivul este exact opusul, atunci sigur că aşa ceva nu ar trebui tolerat şi este îngrijorător. În cazul României, cetăţenii acuză faptele de corupţie, iar replica este că serviciile secrete îşi depăşesc atribuţiile şi spionează politicieni. Dacă aşa se întâmplă, desigur că este ceva foarte greşit ca serviciile secrete să acţioneze dincolo de atribuţiile lor şi în afara statului de drept. Dar asta nu este o scuză ca să respingi suspiciunile foarte grave de corupţie, care sunt investigate de organismele competente din România.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: