Asociaţia Magistraţilor din România consideră nefirească alegerea Oanei Schmidt-Hăineală (foto) în funcţia de preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, pentru că aceasta este procuror şi este astfel supusă controlului ierarhic.
Într-un comunicat emis sâmbătă, AMR a anunţat că a decis convocarea Consiliului Director în ziua de miercuri, 9 ianuarie, pentru a dispune – după consultarea prealabilă a magistraţilor din România – cu privire la „demersurile necesare pentru respectarea legalităţii, respectiv a tradiţiei şi cutumei instituţionale create în relativ scurta perioadă de timp în care Consiliul Superior al Magistraturii a funcţionat în actuala formă”.
AMR este organizaţia profesională a magistraţilor care a fost condusă şi de actualul ministru al Justiţiei, Mona Pivniceru.
Ce contestă AMR la alegerea unui procuror la şefia CSM:
- Asociaţia Magistraţilor din România consideră un lucru nefiresc şi nelalocul lui alegerea în funcţia de preşedinte al organismului care garantează independenţa justiţiei a unui procuror a cărui activitate este supusă controlului ierarhic şi care funcţionează sub autoritatea ministrului justiţiei.
- Controlulul ierarhic exercitabil conform Constituţiei asupra unei persoane care conduce o instituţie reprezintă o formă de control asupra instituţiei înseşi.
- Dincolo de interdicţii legale exprese, interpretarea sistematică şi teleologică a Constituţiei şi a Legii de organizare a CSM duce fără putinţă de tăgadă la concluzia că în calitate de garant al independenţei justiţiei, Consiliul Superior al Magistraturii poate fi condus doar de un preşedinte judecător.
- Independenţa judecătorului nu este asigurată şi garantată nicăieri în lume de o persoană care printre altele nu face parte din rândul judecătorilor şi nu se bucură la rândul ei de garanţiile cu privire la respectarea cărora trebuie să vegheze.