marți

28 iunie, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

25 octombrie, 2021

Din cauza legii securității naționale chineze, Amnesty International  își închide cele două birouri din Hong Kong, apreciind că este ”imposibil” să lucrezi acolo liber.

„Această decizie, luată cu inima grea, este cauzată de legea asupra securităţii naţionale din Hong Kong, care face imposibil în practică pentru organizaţiile de apărare a drepturilor omului din Hong Kong să lucreze liber şi fără temerea de represalii serioase din partea guvernului”, a explicat într-un comunicat preşedintele ONG-ului, Anjhula Mya Singh Bais.

„Hong Kong a fost multă vreme baza regională ideală pentru organizaţiile internaţionale ale societăţii civile”, a continuat el. „Însă faptul că grupurile locale de apărare a drepturilor şi sindicatele au fost luate recent în vizor este semnalul intensificării campaniei dusă de autorităţi pentru a face să dispară din oraş orice voce disidentă. Este din ce în ce mai greu pentru noi să continuăm să lucrăm într-un mediu atât de instabil”, a adăugat preşedintele Amnesty.


Adoptată în iunie 2020, legea asupra securităţii naţionale, care potrivit Beijingului i-a permis Hong Kong-ului să-şi regăsească stabilitatea după manifestaţiile pro-democraţie uriaşe şi uneori violente, a transformat radical peisajul politic, cultural şi legislativ al acestui teritoriu.

Textul pedepseşte sever orice infracţiune considerată de China că ar constitui secesiune, subversiune, înţelegere secretă cu forţe străine sau terorism. Organizaţiile de apărare a drepturilor omului, printre care Amnesty, denunţă caracterul vag al acestor infracţiuni.

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Mai mult de 70 de persoane, dintre care o bună parte activişti pro-democraţie, au fost inculpaţi în baza acestei legi, majoritatea pentru simplul fapt că şi-au exprimat opiniile politice, devenite ilegale.

Secţia locală din Hong Kong  a Amnesty International se va închide pe 31 octombrie, iar biroul regional până la sfârşitul lui 2021.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Consumatorii români aveau, la nivelul anului 2021, o paritate a puterii de cumpărare de 55,5% din media europeană, procent identic cu cel din 2020, cel mai redus de...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: