joi

28 martie, 2024

29 iunie, 2020

Poliția a impus măsurile de izolare prin metode disproporționate în cele mai sărace zone din Europa, unde se află adesea și cele mai mari concentrații de minorități etnice, arată Amnesty International într-un raport intitulat „Poliția și Pandemia”. Printre cele 12 state unde forțele de poliție au acționat excesiv se numără și România.

Analiza cuprinde 12 state europene în care se observă o tendință îngrijorătoare a prejudecăților legate de rasă în interiorul forțelor de poliție, structuri ce sunt suspectate și de rasism instituționalizat, scrie publicația The Brussels Times, preluată de Rador.

Programul Evidence Lab, al Amnesty International „a verificat 34 de videoclipuri de pe tot cuprinsul Europei care arată poliția făcând uz ilegal de forță, de multe ori și atunci când nu era necesar”.


Statele cuprinse în raport sunt Belgia, Bulgaria, Cipru, Franța, Grecia, Ungaria, Italia, Serbia, Slovacia, România, Spania și Regatul Unit.

În Belgia, organizația națională pentru drepturile omului Ligue des Droits de l’Homme a colectat 102 reclamații privind abuzuri ale poliției în perioada 18 martie – 29 mai, dintre care 36% referitoare la uzul ilegal de forță, 21% referitoare la insulte și 40% provenind de la minorități etnice.

„Faptul că în Belgia reprezentanții forțelor polițienești au folosit ilegal forța pentru a impune carantina este îngrijorător; cerem anchete independente și eficiente privind aceste abuzuri”, a declarat Philippe Hensmans, directorul departamentului belgian francofon al Amnesty.

„Considerăm, totodată, foarte problematic faptul că nu există legi care să interzică explicit profilarea etnică (concentrare pe aspectul persoanei – n. red.) și că autoritățile nu colectează informații precise privind controalele poliției”, a adăugat Hensmans.


Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: