sâmbătă

20 aprilie, 2024

23 decembrie, 2015

6832658-3x2-940x627Amnesty International susţine că atacurile aeriene ale Rusiei ar putea constitui crime de război. Acuzaţiile au fost făcute după ce organizaţia a strâns informaţii legate de uciderea a sute de civili în casele lor, în centre medicale şi în alte spaţii publice, transmite Financial Times.

De asemenea, Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO) a anunţat că loviturile aeriene lansate de Rusia de la începutul intervenției sale militare în Siria, la finele lunii septembrie, s-au soldat cu moartea a 2.132 de persoane, dintre care aproape o treime civili.

Amnesty International, o organizaţie britanică nonguvernamentală care militează pentru respectarea drepturilor omului, spune că a analizat 25 de atacuri ce au avut loc între septembrie şi noiembrie 2015 şi în care ar fi fost ucişi cel puţin 200 de civili.


Rusia, care a intrat în conflictul civil din Siria de partea aliatului său, preşedintele Bashar al-Assad, a negat acuzaţiile că forţele sale armate ar fi atacat civili din taberele adverse, spunând că atacurile au fost axate pe zone controlate de terorişti.

Rezidenţii şi activiştii sirieni din teritoriile controlate de rebelii care se opun regimului lui al-Assad au trimis însă, încă de acum patru săptămâni înregistrări în care susţin că se pot vedea atacurile Rusiei asupra civililor.

Printre obiectivele bombardate se află o zonă în care se strâng convoaiele umanitare, oraşul Azaz, aflat la graniţa de nord a Siriei, precum şi o piaţă de legume din Ariha, în provincia nordică Idlib, unde şi-au pierdut viaţa 35 de persoane.

„Unele raiduri aeriene ale Rusiei par a fi fost îndreptate direct asupra unor civili sau a unor obiective civile, bombardamentele având loc în zone rezidenţiale, unde nu există nicio ţintă militară aparentă”, a comentat Philip Luther, directorul Amnesty International pentru programul din Orientul Mijlociu şi nordul Africii. „Astfel de atacuri ar putea fi considerate crime de război”, a adăugat el.


Este, însă, aproape imposibil determinarea sursei exacte a bombardamentelor aeriene deoarece organizaţiile internaţionale de monitorizare nu se pot deplasa la faţa locului, din cauza violenţelor de pe teren. Raportul Amnesty a fost realizat pe baza unor înregistrări video, a unor fotografii şi a unor interviuri cu martori şi activişti pentru drepturile omului din Siria.

Organizaţiile care oferă sprijin medical au avertizat la rândul lor că atacurile aeriene asupra unor centre sanitare le afectează abilitatea de a salva vieţi.

Organizaţia Medici fără Frontiere a precizat săptămâna trecută că raidurile aeriene din nordul Siria i-ar putea forţa să renunţe la o parte din munca pe o desfăşoară în Siria, unde peste 250.000 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza războiului civil, iar jumătate de populaţie a fost strămutată.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Acest text se adresează în primul rând tinerilor, adică celor

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: