sâmbătă

20 aprilie, 2024

18 noiembrie, 2016

infringementProiectul de Lege care prevede implementarea Directivei CE/119/2009, privind obligaţia statelor membre de a menţine un nivel minim de rezerve de ţiţei şi/sau produse petroliere, va fi promovat în această lună de Guvern, a anunţat, vineri, Ministerul Energiei, citat de Agerpres.

Comisia Euopeană (CE) solicitase, joi, României să asigure implementarea și aplicarea corectă a Directivei privind stocurile petroliere și să aducă în conformitate cu normele UE legislația privind cerințele în materie de transparență pe piețele reglementate.

România ar fi trebuit să transpună aceste norme în legislația națională până la data de 26 noiembrie 2015.


Astfel că, România mai are la dispoziție două luni pentru a informa Comisia cu privire la măsurile luate pentru a-și aduce în conformitate cu normele UE legislația privind cerințele în materie de transparență pe piețele reglementate.

În caz contrar, Comisia Europeană poate decide să sesizeze Curtea de Justiție a UE cu privire la acest caz.

Chetiunea stocurilor petroliere

„Ministerul Energiei a elaborat un proiect de lege care să transpună complet prevederile Directivei CE/119/2009, privind obligaţia statelor membre de a menţine un nivel minim de rezerve de ţiţei şi/sau produse petroliere, concomitent cu o abordare realistă a particularităţilor pieţei româneşti de produse petroliere”, se arată într-un răspuns transmis, vineri, de Ministerul Energiei, la solicitarea Agerpres.

Proiectul de lege ar urma să fie promovat în această lună în Guvern, iar apoi va fi înaintat Parlamentului.


„Astfel, se constituie toate premisele evitării procedurii de infringement„, subliniază ministerul.

Normele UE impun statelor membre obligaţia de a menţine un nivel minim de stocuri de ţiţei şi/sau de produse petroliere, care trebuie să fie disponibile în orice moment şi care, prin urmare, oferă UE securitatea aprovizionării din resursele petroliere.

Potrivit CE, legislaţia românească actuală interzice utilizarea stocurilor petroliere drept garanţii reale, adică drept active oferite ca şi garanţie pentru a obţine un împrumut. Această interdicţie ar putea face mai dificilă pentru operatorii economici îndeplinirea obligaţiei de a deţine stocuri. De asemenea, România a pus în aplicare în mod incorect normele referitoare la dreptul operatorilor economici de a-şi delega obligaţia de a menţine stocuri petroliere, precum şi pe cele privind instituirea de proceduri de urgenţă aplicabile în cazul unei întreruperi majore a aprovizionării.

Chestiunea transparenței companiilor la Bursă

Cea de-a doua decizie a CE se referă la cerințele în materie de transparență pentru companiile admise la tranzacționarea pe piețele reglementate.

România trebuia să transpună în legislația națională Directiva privind transparența (Directiva 2013/50/UE), care garantează comunicarea de către emitenții de valori mobiliare admiși la tranzacționare pe o piață reglementată din UE, a anumitor informații-cheie cu privire la operațiunile lor.

Bursa de Valori București (BVB) a promovat reglementările proprii necesare îmbunătățirii transparenței, dar este nevoie și de o modificare legislativă.

Trasparența privind informațiile companiilor listate la bursă contribuie la instaurarea unei încrederi durabile a investitorilor, precum și la realizarea uniunii piețelor de capital.

Comisia a adresat României scrisoare de punere în întârziere în ianuarie 2016. Solicitarea de joi ia forma unui aviz motivat. Dacă statele membre în cauză nu iau măsuri în termen de două luni, ele pot fi trimise în fața Curții de Justiție a UE.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: