luni

29 aprilie, 2024

5 decembrie, 2019

AmCham Romania salută intenția anunțată de centralizare a coordonării procesului de digitalizare prin alocarea acestui rol  biroului CIO guvernamental, entitate apreciată de membrii AmCham ca fiind de importanță strategică în formularea politicilor publice pentru domeniul digital și al tehnologiilor în general.

Potrivit unui comunicat al organizației, digitalizarea administrației publice, care este în prezent între cele mai mari provocări pentru România, dar și o oportunitate de dezvoltare cu impact orizontal în economie, are nevoie de o viziune unică și de un set de strategii corelate care să fie planificate, implementate și coordonate de către o singură instituție la nivelul întregului sector public.

România nu își mai poate permite să amâne măsuri ferme și coerente de recuperare a decalajelor în materie de digitalizare. Economia digitală este pentru multe din statele europene și din regiune o realitate prezentă, în timp ce pentru România a rămas la stadiul de deziderat. Avem modele funcționale, implementate cu succes în alte țări, și facem apel la decidenți, indiferent de culoarea politică, să acorde susținerea necesară ca România să demareze procesul de transformare a actul de administrare într-unul eficient și transparent, a declarat Elisabeta Moraru, Vice-președinte AmCham Romania și co-președinte al grupului de lucru AmCham dedicat economiei digitale.


AmCham Romania a susținut o astfel de abordare în mod constant, propunând ca Biroul CIO să fie instituția răspunzătoare prin care Guvernul să acționeze deschis în relația cu cetățenii și mediul de afaceri, având sub coordonare domenii precum: cadrul național de interoperabilitate și Agenda Digitală, neutralitatea achizițiilor publice; Parteneriatul pentru o guvernare Deschisă (Open Government Partnership sau OGP): implementarea unei platforme de cloud computing guvernamentale sau implementarea unui plan de acțiune privind inteligența artificială (AI) și blockchain.

Odată cu susținerea acestui demers, AmCham a transmis instituțiilor abilitate și disponibilitatea companiilor membre cu expertiză în domeniu de a participa la consultări și dezbateri pe care le considerăm necesare pentru adoptarea unor politici publice de calitate, relevante, potrivite pentru contextul local dar corelate cu cele mai bune practici la nivel internațional. Cea mai recentă luare de poziție AmCham pe tema rolului și atribuțiilor biroului CIO guvernamental, poate fi consultată pe pagina AmCham Romania aici.


Articole recomandate:

Etichete: , ,

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: