duminică

10 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

30 septembrie, 2021

În numele comunității de afaceri pe care o reprezintă, AmCham România lansează un apel ”la revenirea clasei politice la angajamentele asumate pentru societate și economie”.

Organizația a realizat în perioada 24-28 septembrie un sondaj de opinie în rândul membrilor săi din care reiese că actuala instabilitate politică influențează deciziile de investiții, iar îngrijorarea cu privire la evoluția indicatorilor macroeconomici – inflație, rata dobânzii, este în creștere.

În condițiile în care aprobarea PNRR ”are potențial de a deveni un T0 pentru România”, mesajul AmCham este lipsit de echivoc: ”Este nevoie ca politica și politicienii să fie în slujba României și nu invers”.


Comunicatul AmCham precizează:

Comisia Europeană a dat undă verde Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), moment pe care îl așteptam și îl salutăm. Avem convingerea că PNRR, unul dintre puținele proiecte care se bucură de susținere transpartinică la București, are potențialul de a deveni un nou T 0 pentru România, doar dacă implementarea sa este prioritizată la toate nivelele administrației și gestionată responsabil, coerent și profesionist.

În numele comunității de afaceri pe care o reprezintă, AmCham România face apel la revenirea clasei politice la angajamentele asumate pentru societate și economie, fără de care nu se poate opri deprecierea încrederii în cadrul investițional și de afaceri, care potrivit unui sondaj recent al AmCham, atinge în această perioadă cotele minime înregistrate în prima jumătate a anului 2020, când România era lovită de o lipsă acută de predictibilitate generată de primul val pandemic.

Companiile au confirmat aproape în unanimitate că stabilitatea și predictibilitatea cadrului politic și de reglementare au impact direct asupra deciziilor operaționale și de investiții, majoritatea indicând că actuala instabilitate politică influențează deciziile de investiții, iar îngrijorarea cu privire la evoluția indicatorilor macroeconomici – inflație, rata dobânzii, este în creștere.


Deprecierea rapidă a încrederii în climatul investițional dovedește încă o dată faptul că aceasta se câștigă greu și se pierde foarte repede! Întregul spectru politic trebuie să se alinieze transpartinic în jurul reformelor pe care România și românii le așteaptă de foarte mult timp. Pentru a fi un stat credibil în relație cu investitorii, cu partenerii instituționali externi și nu în ultimul rând cu cetățenii, este nevoie ca politica și politicienii să fie în slujba României și nu invers.

Fiecare zi de instabilitate politică agravează situația pe toate planurile, fie că vorbim de sănătate,  educație, economie, iar urgențele momentului impun abordarea cu responsabilitate a provocărilor reale cu care se confruntă țara.

Într-o mare de incertitudini, cert este că PNRR reprezintă o oportunitate istorică pentru România și  trebuie să fie începutul unui parcurs accelerat și susținut în direcția recuperării decalajelor majore în domenii strategice și a dezvoltării sustenabile a economiei și societății românești.

Similar implicării în perioada de consultări pe marginea PNRR, AmCham România rămâne ferm angajată în sprijinirea demersurilor de implementare a reformelor asumate în cadrul PNRR sub egida unui parteneriat onest și constructiv între mediul public și cel privat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: