România a retrogradat nouă poziții în clasamentul Băncii Mondiale privind uşurinţa de a face afaceri – a coborât pe locul 45, cu un punctaj total de 72,87 puncte.
În fața Românie a urcat inclusiv Republica Moldova, ajunsă pe poziția 44 în clasamentul „Doing Business 2018”.
Faptul că până și Republica Moldova a depășit România la ușurința de a face afaceri ar trebui să îngrijoreze, a declarat ambasadorul SUA, Hans Klemm.
Declarațiile diplomatului:
- „Un raport publicat acum câteva zile de Banca Mondială privind climatul de business nu doar în România, ci în toate țările din lume, nu arată o schimbare a punctajului României, dar în alte ţări s-a îmbunătăţit şi au depăşit România, inclusiv, spre surprinderea mea, Republica Moldova, care este acum cu puțin mai sus decât România în ceea ce privește abilitatea companiilor de a face operațiuni aici și a se bucura de un mediu favorabil. Nu ştiu dacă sunteţi îngrijoraţi de faptul că Republica Moldova are o poziție mai bună decât România, dar ar fi ceva ce pe mine m-ar îngrijora”.
- despre importanța IMM-urilor și problemele lor: „Când le-am întrebat care sunt obstacolele cu care se confruntă pentru a-şi extinde afacerile, factorul comun a fost infrastructura, accesul la pieţe cu alte cuvinte, şi îngrijorările privind forţa de muncă. IMM-urile, antreprenorii sunt vitali pentru succesul oricărei economii, fie că e România, Japonia sau Statele Unite. Firmele mici şi mijlocii sunt sursa inovării, reprezintă spiritul antreprenorial, aici apare riscul şi posibilitatea de a eşua, de a învăţa din eşec şi de a o lua de la capăt şi, în cele din urmă, de a reuşi”.
-
cum se fac modificările fiscale în SUA: „Nu pot spune cu certitudine că nu a existat un moment în SUA în care să se fi făcut schimbări rapide în politica economică, dar, de exemplu, chiar acum, în Statele Unite, Congresul discută o modificare majoră a taxării. Este controversată, dar munca pentru aceste schimbări, potrivit şefului comitetului care se ocupă de proces, a început acum șase ani”.
”Doing Business 2018”
Deși scorul general obținut de România în acest an este cu 0,17 puncte mai mare decât cel înregistrat anul trecut, țara noastră a pierdut nouă poziții în acest clasament anual care analizează, pe baza unor criterii, economiile unui număr de 190 de țări.
Potrivit raportului Băncii Mondiale, dat publicității marți, România a făcut progrese în domeniul plății taxelor, indicator la care se clasează pe locul 42 la nivel mondial, cu opt poziții mai sus decât anul trecut.
Cel mai semnificativ declin a fost la indicatorul ”obținerea autorizațiilor de construire”, unde țara noastră a pierdut 55 poziții, clasându-se pe locul 150, față de 95 anul trecut.
La indicatorul demararea unei afaceri, România a pierdut două poziții, fiind pe locul 64 față de 62, anul trecut. Durata medie pentru a porni o afacere este de 12 zile, similar cu nivelul de anul trecut.