Deși Valeriu Zgonea este pe cale să-și piardă poziția de președinte al Camerei Deputaților, ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, l-a vizitat vineri la Parlament, pentru a discuta despre parteneriatul strategic și anticorupție.
Valeriu Zgonea a fost exclus din PSD, după ce a contestat rămânearea lui Liviu Dragnea în fruntea partidului în pofida condamnării cu suspendare în Dosarul Referendumului, și ar putea fi curând înlocuit de la conducerea camerei inferioare a Parlamentului.
Cu toate acestea, el a fost vizitat vineri, în biroul său de președinte al Camerei Deputaților, de către ambasadorul SUA la București, Hans Klemm.
Valeriu Zgonea a insistat la finalul întâlnirii că diplomatul este la curent cu faptul că el nu mai face parte din PSD și că este posibil să nu mai ocupe funcția de președinte al Camerei Deputaților.
De altfel, a explicat Valeriu Zgonea, poziția sa în chestiunea Liviu Dragnea a reprezentat doar o consecință normală a respectării angajamentelor față de partenerii strategici.
„Lupta anticorupție generează o economie solidă, generează mai mulți bani la bugetul de stat și generează încredere și stabilitate între raporturile dintre cetățeni și politicieni.
Poziția mea a fost una de bun simț, nu la adresa domnului președinte Dragnea, ci la adresa unor angajamente pe care noi le-am făcut ca societate românească credibilă pentru partenerii noștri strategici, dar și pentru cetățenii cărora le cerem votul o dată la 4 ani.
Dacă în viață plătești pentru asta, îți asumi ca politician un astfel de gest, dar este important să arătăm că această clasă politică este una conștientă de mesajul pe care cetățenii ni l-au dat în diferite manifestări din lunile trecute și care au cerut o reformă profundă a clasei politice”, a declarat Valeriu Zgonea.
Cei doi au mai discutat despre parteneriatul strategic dintre România și SUA, precum și despre modificările legislative considerate prioritate pentru mediul de afaceri:
„Am avut o discuție cu domnul ambasador al SUA în România cu privire la implementarea Parteneriatului strategic, am abordat chestiunile legate de palierul politic, cele legate de ce se întâmplă cu anumite modificări la Codul penal și la Codul de procedură penală cerute de directivele europene, dar și celelalte care pot să creeze regrese în progresele României, ce facem în chestiunile legate de modificările care pot lua din puterile Agenției Naționale pentru Integritate, alte proiecte de legi care sunt importante.
Mulțumiri foarte oneste din partea domnului ambasador cu privire la Ordonanța 109 cu guvernanța corporativă a instituțiilor publice și companiilor publice, legile legate de achizițiile publice, care creează deja un avantaj pentru toate societățile care sunt în România, și stadiul transparenței și predictibilității în adoptarea proiectelor de legi care se află pe agenda Camerei Deputaților”, a spus Valeriu Zgonea.
Reamintim că circumstanțele au făcut ca Valeriu Zgonea, al treilea om în stat, să fie cel mai înalt demnitar prezent joi la inaugurarea scutului antirachetă de la Deveselu.
Președintele Klaus Iohannis a lipsit din motive nedeclarate, iar președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, și-a anulat participarea la acest eveniment întrucât organizarea lui „desconsideră flagrant poziția Senatului în ordinea constituțională a României”.
Un răspuns
Evident este un act de manifestare neprietenoasa fata de PSD, cel mai mare partid politic din Romania!
Gestul, inamical fata de PSD, ma face sa înclin a crede ce spun gurile rele: ca plecarea guvernului Ponta, in vederea instalării Guvernului de tehnocrați, a fost determinata cu preponderenta de poziția ambasadei Americane si nu de cerea demisiei de către Președintele României si de „marele” si „noul” partid, respectiv „partidul meu”, cum ii place s-i spună domnul Klaus Johannis!