16 noiembrie, 2022

Doi oameni au murit dupã ce douã rachete au lovit marţi satul Przewodow din Polonia, în apropierea frontierei cu Ucraina, în timpul atacurilor ruseşti asupra oraşelor şi infrastructurii ucrainene, relatează presa.

Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că este puţin probabil ca racheta care a lovit Polonia să fi fost lansată din Rusia, spunând că Washingtonul şi aliaţii săi vor să stabilească cu exactitate ce s-a întâmplat înainte de a decide o reacţie, transmite AFP.

„Este puţin probabil… să fi fost trasă din Rusia”, a declarat reporterilor preşedintele Biden după o întâlnire de urgenţă cu ceilalţi lideri ai G7.


Liderii statelor membre ale G7 s-au reunit miercuri, de urgenţă, în Indonezia după ce o rachetă, despre care autorităţile de la Varşovia au comunicat că este de fabricaţie rusă, a căzut în estul Poloniei ucigând două persoane, informează AFP.

Am convenit să sprijinim ancheta Poloniei cu privire la explozia din Polonia rurală, lângă graniţa cu Ucraina, şi se vor asigura că ne dăm seama exact ce s-a întâmplat”, a spus Biden.”Şi apoi vom stabili împreună următorul pas, pe măsură ce investigăm şi înaintăm. A existat unanimitate totală între cei aflaţi în jurul mesei (reuniunii G7)”, a asigurat Biden.

Polonia invocă articolul 4

Preşedintele polonez Andrzej Duda a declarat în noaptea de marţi spre miercuri că ţara sa nu are încă dovezi fără echivoc privind autorul lansării rachetei.

„În acest moment nu avem nicio dovadă fără echivoc despre cine a lansat această rachetă. O anchetă este în desfăşurare”, a declarat reporterilor, la Varşovia, şeful statului polonez.


La rândul său, premierul polonez Mateusz Morawiecki a făcut apel la calm în noaptea de marţi spre miercuri.

„Fac apel la toţi polonezii să rămână calmi în faţa acestei tragedii. Să fim precauţi. Să nu ne lăsăm manipulaţi. Trebuie să dăm dovadă de reţinere şi prudenţă”, a spus premierul Morawiecki după o şedinţă de urgenţă a cabinetului pe care îl conduce.

În conformitate cu Articolul 4 din tratatul fondator al NATO, membrii pot ridica orice problemă de îngrijorare, în special legată de securitatea unei ţări membre. Unul dintre diplomaţi a declarat că Alianţa va acţiona cu prudenţă şi că are nevoie de timp pentru a verifica modul exact în care s-a produs incidentul.

Conform Articolului 4, toate deciziile NATO sunt luate prin consens, după discuții și consultări între țările membre. Aliații pot face schimb de opinii și informații și pot discuta probleme înainte de a ajunge la un acord și de a lua măsuri.

Ucraina a cerut marţi seară ţărilor membre NATO să convoace un summit „imediat” în urma unor informaţii neconfirmate, conform cărora rachete ruseşti au lovit Polonia.

Mesaje de susținere din partea liderilor europeni

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, s-a declarat marţi seară „şocat de ştirea că o rachetă sau alte muniţii au ucis oameni pe teritoriul polonez”.

Preşedintele Emmanuel Macron a informat că a discutat în noaptea de marţi spre miercuri cu prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki şi a oferit Poloniei sprijinul Franţei.

Ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, a transmis omologului polonez, Mariusz Blaszczak, solidaritatea şi sprijinul Armatei României pentru adoptarea măsurilor necesare, după lămurirea tuturor circumstanţelor producerii incidentului din proximitatea graniţei polono-ucrainene.

Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi seara, MApN monitorizează, prin mecanismele de cooperare şi consultare la nivel aliat şi în plan bilateral, cu Ministerul Apărării Naţionale din Polonia incidentul în discuţie.

Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că România este deplin solidară cu Polonia, în contextul „ştirilor îngrijorătoare” legate de exploziile produse pe teritoriul acestei ţări.

Ministerul apărării de la Moscova a respins marţi seara ca pe o provocare intenţionată informaţiile conform cărora rachete ruseşti au căzut pe teritoriul Poloniei, transmite Reuters.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: