miercuri

27 septembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

20 septembrie, 2018

Ambasadorul palestinian la București s-a întors la post și anunță, pentru RFI, că ar fi primit asigurări ferme că România nu va face pași concreți spre mutarea ambasadei în Israel, așa cum pleda liderul PSD, Liviu Dragnea.

Relațiile bilaterale s-au reluat, iar Palestina susține candidatura României la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite. La rându-i, România s-ar fi angajat să includă dosarul Palestinian în agenda de lucru a președinției Consiliului Uniunii Europene, pe care o va prelua la începutul anului viitor.

Dialogul reporterului RFI cu ambasadorul Fuad Kokaly, în cele ce urmează:


Fuad Kokaly: Am discutat cu ministrul de externe Meleșcanu și cu Bogdan Aurescu, din partea președintelui, și amândoi ne-au dat asigurări că România își respectă în continuare angajamentele față de legea internațională și față de soluția celor două state. Partea română ne-a asigurat de asemenea că dosarul Ierusalim este unul negociabil. Am convenit să lucrăm împreună și să îmbunătățin relațiile bilaterale.

Rep.: Ați primit doar garanții verbale?

Fuad Kokaly:  Au fost întâlniri oficiale și asta înseamnă ceva.  Se adaugă acel comunicat dat de președintele Iohannis în urmă cu 3-4 luni. Pentru noi a fost clar în tot acest timp că șeful politicii externe, domnul Iohannis, va lua decizii numai în accord cu legislația internațională.

Rep.: Insist pentru că încă de la momentul  la care domnul Dragnea a făcut declarații referitoare la mutarea ambasadei României la Ierusalim, au fost voci care au dat asigurări că liderul PSD vorbește în nume personal. Și cu toate acestea tot ați fost chemat de la post, la Ramallah. Prin urmare, vă întreb din nou, ce s-a schimbat între timp?


Fuad Kokaly:  Am reevaluat poziția României și mesajele transmis de ministerul de externe și Cotroceni. Apoi am decis să mă întorc, alături de Ahmed Majdalani,  emisar  trimis de președintele nostrum, pentru a-I încredința o scrisoare lui Klaus Iohannis.  Din moment ce am fost asigurați că nu se schimbă nimic, am decis să continuăm parteneriatul.

Rep.:  De unde au venit adevăratele garanții? Vă bazați în primul rând pe asigurările venite de la președinte sau  pe cele de la ministerul  de externe?

Fuad Kokaly:  De la ambele părți. Cu tot respectul pentru domnul Liviu Dragnea, noi discutăm numai cu președinția și cu ministrul de externe în astfel de chestiuni.

Rep.: La ministerul de externe este încă în lucru o evaluare, despre care nu știm nimic. Dvs. știți spre ce concluzie s-ar putea îndrepta?

Fuad Kokaly: Această evaluare e firească și e treaba guvernului României să o facă. Respectăm asta.

Rep.: Și dacă o concluzie ar fi faptul că, cel puțin din punct de vedere economic, pentru România mutarea ambasadei de la Tel Aviv la Ierusalim este oportună?

Fuad Kokaly: Nu decid direct oamenii care lucrează la evaluare politica externă a României. Poate că vor recomanda mutarea ambasadei, dar asta nu înseamnă că că propunerea se va materializa automat.  E dreptul lor să facă o analiză cu plusuri și minisuri ale unei potențiale mutări de ambasadă. Până atunci, am primit asigurări ferme de la domnul Meleșcanu și de la Bogdan Aurescu și pentru noi asta contează cu adevărat.

Rep.:  Susțineți acum candidatura României ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate la ONU?

Fuad Kokaly: Da, cu siguranță. Am promis că vom pleda pentru România la Liga Arabă și Summitul Islamic și că vom încerca să convingem statele arabe să sprijine România în acest demers. Am transmis ministerului de externe de la Bucureși că președintele nostrum, Mahmud Abbas va discuta despre acest dosar cu omologul său turc, Recep Tayip Erdogan.

Rep.:  A fost parte concretă a unei negocieri?  Ați oferit la schimb acest sprijin, pentru păstrarea ambasadei la Tel Aviv?

Fuad Kokaly:  Să spunem că am vorbim ca niște prieteni. România a înțeles până la urmă situația noastră și noi am făcut același lucru. 

Rep.: România, prieten așa cum o descrieți acum,  va deține în curând președinția rotativă a UE. Ce puteți aștepta de la un prieten în acest context?

Fuad Kokaly: Bucureștiul ne-a promis că ne va sprijini pentru înființarea unui comitet de lucru între Europa și Palestina și că va încerca să convingă țările europene care nu recunosc Palestina să o facă. 

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Pachetul de măsuri fiscale pentru echilibrarea bugetului elaborat de guvern

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: