Performanța României pe termen lung în ceea ce privește creșterea inovării și cercetării este negativă, din 2012 începând să scadă, a atras atenția, miercuri, ambasadorul Olandei în România, Stella Ronner-Grubacic (foto).
„România, din punctul nostru de vedere, se află într-o fază crucială a dezvoltării economice. Are o creștere economică ridicată, sănătoase fundamente macroeconomice, iar sectorul de ICT (tehnologia informației și comunicațiilor — n.r.) poate să facă față oricărei competiții din lume. Totuși, potrivit European Innovation Scorebord — EIS, economia României nu este încă la nivelul la care ar putea fi. EIS oferă o evaluare a performanței cercetării și inovării la nivelul fiecărui stat membru și identifică relativele puncte tari și slabe”, a spus Stella Ronner-Grubacic, într-o conferință de specialitate, citată de Agerpres.
Performanța inovării s-a îmbunătățit per ansamblu în Uniunea Europeană, în ultimii opt ani, potrivit raportului pe 2016 EIS, citat de ambasadoare. În 21 de state s-au înregistrat creșteri de diferită anvergură, cele mai semnificative avansări în clasament aparținând Letoniei și Maltei.
Cu toate acestea, în șapte state membre, creșterea pe termen lung a fost negativă, cu cea mai mare rată de creștere negativă observată în România, țară aflată și anul acesta pe ultimul loc al clasamentului, potrivit Tabloului de bord european privind inovarea 2016.
Evoluția în timp arată că România s-a îndepărtat de media europeană, în acest interval de timp, ajungând acum ca performanța în materie de inovare să reprezinte doar 34,4% din valoarea indicatorului mediu pe Uniune, în timp ce în 2008 era de 50%.