miercuri

24 aprilie, 2024

28 august, 2014

Ambasada SUA în România se declară îngrijorată din cauza ordonanței de urgenţă ce va permite aleşilor locali ca în termen de zece zile să îşi poată alege partidul din care fac parte fără a-şi pierde mandatul, act ce ar putea fi adoptat în şedinţa de guvern de joi.

Ordonanţa nu poate fi atacată decât de Avocatul Poporului, poziţie ocupată de Victor Ciorbea, propus şi votat de parlamentarii PSD.

Vă prezentăm integral comunicatul transmis joi de către Ambasada SUA:


„Am auzit argumente pro şi contra ordonanţei propuse cu privire la aleşii locali. Suntem îngrijoraţi în legătură cu momentul ales. Ne-am exprimat în trecut îngrijorarea privind legiferarea unor chestiuni complexe prin ordonanţe de urgenţă şi credem că măsurile de acest fel ar trebui discutate în cadrul unui proces legislativ deschis şi transparent care permite organizarea unei dezbateri la care să poată participa liber toate partidele politice, societatea civilă şi toate părţile interesate”.

Miting de protest al ACL

De asemenea, Alianţa Creştin Liberal (ACL), formată din PNL şi PDL, a organizat joi dimineaţa un miting de protest faţă de intenţia Guvernului de a suspenda legea pentru ca aleşii locali să se poată transfera legal într-o altă formaţiunea decât cea din care făceau parte atunci când au fost votaţi.

La manifestaţia din faţa Palatului Victoria au participat aproximativ 250 de persoane, între care lideri ai celor partide, în frunte cu Klaus Iohhanis şi Vasile Blaga.

Ordonanța ce suspendă pentru 10 zile o lege

Guvernul ar urma să ia în discuție, în ședința de joi, proiectul ordonanței care suspendă pentru 10 zile legea care le interzice aleșilor locali să-și schimbe partidele în timpul mandatului. Elaborată de vicepremierul Liviu Dragnea, ordonanța vine cu doar o lună înainte de începerea campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale.


Momentul e confuz pentru PSD, care a inițiat suspendarea pentru 10 zile a Legii: pe de o parte, PNL nu-i mai este aliat electoral, pe de altă parte, în ultimul an Justiția a decapitat administrațiile locale din câteva fiefuri ale partidului de guvernământ, puterea locală fiind distribuită potrivit algoritmului de la fața locului.

Primarii, preşedinţii Consiliilor judeţene, consilierii locali şi consilierii judeţeni, precum şi cei aflaţi pe lista supleanţilor vor avea la dispoziţie, potrivit proiectului de ordonanţă elaborat de Ministerul Dezvoltării şi Administraţiei, zece zile pentru a-şi exprima în scris opţiunea cu privire la partidul politic din care doresc să facă parte, fără a risca să-şi piardă funcţia.

În Nota de fundamentare, iniţiatorii proiectului justifică necesitatea acestei ordonanţe invocând inclusiv Declaraţia universală a drepturilor omului, adoptată de ONU la 10 de septembrie 1948, care prevede la art. 20 faptul că „Nimeni nu poate fi silit să facă parte dintr-o asociaţie”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Cu câteva luni înaintea de alegerile europarlamentare, sondajele arată că

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: