duminică

26 mai, 2024

22 ianuarie, 2014

Piaţa de capital din România este una dintre cele mai scumpe din Europa Centrală şi de Est, din cauza comisioanelor ridicate practicate de ASF şi BVB, în timp ce Guvernul este mai preocupat de veniturile bugetare decât de investiţii, afirmă însărcinatul cu afaceri al SUA în România, Duane Butcher.

„Accesul pe piaţa de capital din România rămâne dificil. Conform unui studiu recent, deschiderea unui cont de tranzacţionare în România poate dura până la şase luni, în timp ce în cele mai multe dintre ţările dezvoltate din Europa Centrală şi de Est durează câteva ore”, a afirmat Butcher, la ceremonia de deschidere a şedinţei bursiere cu ocazia aniversării a trei ani de la listarea Fondului Proprietatea.

În plus, diplomatul american a arătat că piaţa de capital din România este printre cele mai scumpe din regiune, din cauza comisioanelor percepute atât de Bursa de Valori BUcureşti, cât şi de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).


Comisioanele ridicate practicate de ASF au fost abordate şi de Fondul Monetar Internaţional, iar ultima scrisoare de intenţie stabileşte în mod expres obligaţia instituţiei de a publica şi transparentiza toate costurile şi de a aplica o reaşezare a comisioanelor la niveluri rezonabile, conform practicilor internaţionale.

În paralel, o companie de consultanţă va face o analiză a organizării instituţiie, iar în urma raportului se va decide o restructurare a instituţiei. Până atunci, s- ademarat o evaluare a salariaţilor ASF, în urma căreia se va decide cine rămâne în instituţie şi pe ce poziţii.

Însărcinatul cu afaceri al SUA a mai arătat că piaţa de capital nu poate genera singură creşterea economică şi că România are nevoie de investiţii private, atât interne, cât şi investiţii străine directe.

„Investitorii se vor gândi de două ori înainte să investească aici dacă sunt preocupaţi că guvernul nu acordă importanţă îngrijorării investitorilor sau că se concentrează în primul rând pe obţinerea de venituri la buget, în loc să promoveze dezvoltarea sustenabilă prin legislaţie şi reglementări favorabile investitorilor”, a continuat Butcher.


Diplomatul american spune că deşi investitorii acţionează sub dictonul „Nimic nu e sigur în această lume, în afară de moarte şi impozite” (Benjamin Franklin), companiile străine care activează în România au învăţat că nici măcar fiscalitatea nu e sigură.

El a dat ca exemplu taxa pe construcţiile speciale, care a fost publicată în Monitorul Oficial, la doar o zi distanţă după ce proiectul fusese postat pentru dezbatere publică pe pagina de web a Ministerului Finanţelor, fără a avea un studiu de impact privind veniturile bugetare şi cheltuielile companiilor, dintre care multe sunt deţinute chiar de stat.

Potrivit lui Butcher, noile oferte publice pentru companii din sectorul energetic şi licitaţiile de licenţiere în domeniul petrol şi gaze ar putea avea un efect benefic pentru economie dacă sunt realizate corespunzător.

„Este însă posibil ca interesul investitorilor să scadă dacă România îşi elaborează strategia energetică într-un mod netransparent, dacă nu aplică eficient codul de guvernare corporativă în toate companiile de stat şi dacă nu organizează consultări transparente şi nu realizează studii de impact al modificării sistemului de redevenţe”, a adăugat oficialul american.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Retragerea doctorului Cîrstoiu din cursa pentru primăria Capitalei arată nu

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: