Comisia de Buget din Camera Deputaţilor a votat, în săptămâna care a trecut, introducerea cotei reduse de TVA de 5% pentru manuale şcolare, ziare şi reviste, cărţi, acces în muzee, grădini zoologice, evenimente sportive, cinematografe, ca şi la cumpărarea primei case.
Decizia Comisiei urmează să fie validată în plen, afirmă surse apropiate echipei de experți ai Comisiei Europene care se află în România, ca o modalitate de compensare, dacă reducerea generală a TVA nu va mai fi consfințită de noul Cod fiscal.
Ce s-ar mai putea reduce de la 1 ianuarie 2016
O eventuală ordonanță de urgență ar amâna reducerea TVA cu cel puțin jumătate de an. În plus, reducerea TVA ar putea să nu mai fie făcută în 2 trepte, de la 24 la 18%, ci să conțină o singură modificare, la un plafon general de 20%.
Până ce toate calculele vor fi făcute iar activitatea ANAF de colectare a veniturilor bugetare va putea fi cuantificată exact, partidele din arcul guvernamental au decis, în Comisia de Buget, că TVA va fi redusă la 5% pentru:
- accesul la castele, case memoriale, monumente istorice, monumente de arhitectură şi arheologice
- târguri, expoziţii şi evenimente culturale, grădini zoologice
- manuale şcolare, ziare şi reviste, cărţi
- livrarea de locuinţe care au o suprafaţă utilă de maximum 120 metri pătraţi, exclusiv anexele gospodăreşti, a căror valoare nu depăşeşte suma de 450.000 lei, exclusiv TVA
Referitor la acest ultim punct, cota redusă se aplică numai în cazul locuinţelor care, în momentul vânzării, pot fi locuite ca atare şi dacă terenul pe care este construită locuinţa nu depăşeşte suprafaţa de 250 metri pătraţi.
Orice persoană necăsătorită sau familie poate achiziţiona o singură locuinţă cu cota redusă de 5%.
Explicația noilor modificări
Experții Comisiei Europene se află la București pentru a începe evaluarea acordului de asistență încheiat cu România în urmă cu un an și jumătate.
La semnarea acestui acord (important de precizat faptul că acesta a fost solicitat de Guvernul României), statul și-a asumat din proprie inițiativă o serie de angajamente.
Cum reformele structurale asumate de guvern nu s-au produs în calendarul convenit, experții europeni insistă în acest moment să fie respectate măcar obligațiile asumate prin Pactul Fiscal, iar România să nu iasă din ținta de deficit de 1%.
Prevederile noului Cod fiscal, peste care se suprapun o serie de alte măsuri (de tipul dublării alocației pentru copii, pensiile speciale, reducerea TVA la alimente), aruncă însă deficitul spre minim 3% potrivit estimărilor.
Reducerea generală a TVA are cel mai mare impact bugetar, iar amânarea acestei decizii pare să fie în acest moment soluția pentru eventuala încadrare în deficit. O promisiune importantă din perspectiva viitoarelor alegeri nu mai poate fi onorată de guvern, deci acesta trece la ”planul B”: o eventuală promulgare a calendarului de reducere generală a TVA prin ordonanță de urgență, în toamnă, și promovarea acum a unor măsuri de mai mic impact bugetar.
Misiunea europeană, care se încheie pe 30 iunie, are o importanță deosebită din cauză că, în premieră, FMI a decis să nu se alăture Comisiei într-o misiune comună și să aștepte rezultatele discuțiilor dintre oficialii români și cei europeni.
Dacă rezultatul discuțiilor nu va fi unul favorabil, foarte probabil FMI va decide să nu mai vină în România pentru evaluarea proprie, din cauză că principiile programului de asistență UE și cele ale Acordului cu FMI sunt similare, și va admite formal că acest acord, suspendat de facto de anul trecut, a eșuat.