Alin Ioaneș (foto), CEO Rombat, afirmă că România a pierdul startul în cursa pentru dezvoltarea de noi metode de stocare a energiei din cauză că unele state europene deja au demarat deja proiecte de anvergură.
”Privind la industia în care activez pot spune că statele din jur au furat startul, sunt investiții masive în Ungaria, în Polonia. Se construiesc alianțe, se fac investiții strategice, care conturează evoluțiile pe termen mediu și lung. Noi nu suntem jucători în acest domeniu, deși avem elemente de tradiție pe care le-am putea utiliza”, afirmă directorul executiv Rombat.
”Vorbim de un energy strorage revolution, o goană după metode de stocare a energiei. Nouă ne lipsesc 3 mari piloni: viziune, strategie, execuție. De aici problema de a identifica soluții în anumite zone. Da, avem sume importante în PNRR, dar e important să știm cum utilizăm banii, să prioritizăm, să alocăm bani în zone care ne vor aduce plus valoare. Vorbim de revoluție energetică la început de secol XXI”, afirmă Alin Ioaneș.
Rombat are în derulare o linie de producție a bateriilor litiu-ion la București. ”Cred că asta ar trebui să fie subiect starategic la nivel național. Rombat este o companie care vine din perioada comunistă, dar este printre puținele care reușește să parcurgă toate perioadele tulburi și să se reinventeze permanent. Și acum facem asta pentru că vrem să ne poziționăm în dinamica și în evoluția pieței energetice”, spune directorul Rombat.
Alin Ioaneș a făcut aceste declarații la conferința „Strategia economiei românești în deceniul care va schimba lumea: Planul de reziliență”, organizată joi de CursDeGuvernare.ro.
Conferința a fost transmisă live și a putut fi urmărită video – cu un rezumat al declarațiilor speakerilor – AICI-LINK