10 iulie, 2023

Cheltuielile de consum medii lunare din T1 2023 au fost cu 435 de lei mai mari decât cele de anul trecut, intervalul similar, iar jumătate din acest plus (218 lei) a fost alocat achiziționării alimentelor, conform datelor INS. Scumpirea alimentelor a extins cu două pp ponderea alimentelor în totalul chletuielilor de consum ale gospodăriilor.

Cheltuielile totale ale gospodăriilor (medii lunare) au urcat cu 647 de lei, în T1 2023 comparativ cu T1 2022, aproximativ 30% din creștere provenind din:

  • 218 lei – produse agroalimentare și băuturi nealcoolice
  • 126,43 – taxe și impozite
  • 59 de lei – cheltuieli cu locuința și utilitățile

Dacă avansul cheltuielilor de consum lunare medii a fost de 13.29% în T1 anul acesta, față de perioada similară a anului trecut, capitolul alimentelor a urcat cu 20%, în pofida faptului că oamenii au ales produse mai ieftine și au limitat risipa acestora.


În termeni reali, a doua mare creștere la cheltuielile de consum a fost înregistrată de cheltuielile cu locuința, utilitățile și încălzirea, creșterea rezultată din scumpiri fiind de aproape 60 de lei pe lună.

(Citește și: „Consumul se întoarce – mărfurile nealimentare, principalul vector al creșterilor„)

Se observă o diminuare a sumelor distribuite asigurărilor și serviciilor financiare, de la 32,17 lei la 30,88 lei. Este singurul capitol cu avans negativ.

În cheltuielile totale ale gospodăriei, a doua mare creștere după cea de la alimente se observă la taxe și impozite (transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor_ – majorare cu 126,43 lei, până 1.888,22 lei. Ca pondere, acestea reprezintă în 2023 31,6%, în timp ce anul trecut echivalau cu o treime (33% din totalul cheltuielilor:

Veniturile au acoperit, în medie, creșterea cheltuielilor

Cheltuielile totale ale populaţiei au avansat cu 647 de lei, în trimp ce veniturile au urcat mai mult, cu 752 de lei, până la 5.971 lei pe gospodărie (2.117 lei pe persoană).


În contextul creșterii veniturilor, ponderea cheltuielilor în venituri a rămas aceeași – 85,6%, comparativ cu 85,5% în T1 2022.

În ceea ce priveşte mediul de rezidenţă, nivelul venitului total mediu lunar pe o gospodărie, în mediul urban, a fost de 7.706 lei, în primele trei luni ale acestui an, de 1,3 ori mai mare decât în mediul rural.

Din punct de vedere al structurii veniturilor totale, în perioada analizată, în mediul urban, ponderea salariilor brute şi a altor drepturi salariale în veniturile totale a fost de 71,5%, mai mari cu 17,3 puncte procentuale faţă de cea din mediul rural. De asemenea, în mediul rural, ponderea veniturilor din prestaţii sociale a fost de 22,5%, mai mari cu două puncte procentuale în comparaţie cu cea din mediul urban, iar ponderea veniturilor în natură a fost de 15,2%, de 3,2 ori mai mare faţă de cea mediul urban.

****

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: