fbpx

La obiect

Date INS pe S1 / Economia a revine, +1,6% față de S1 2019, dar pe o structură mai slabă: -5,2% la industrie, cu expandarea comerțului. Prețul – adâncirea deficitelor externe

INS a confirmat creșterea PIB pe al doilea trimestru din 2021: a crescut cu 13% în termeni reali și cu 13,6% pe seria ajustată sezonier… Mai mult

07.09.2021

La obiect

Valul 4 ante portas: la ce se așteaptă autoritățile și experții și ce măsuri pregătesc

Peste o săptămână începe noul an școlar, pe fondul unei rate de vaccinare anti-Covid de numai 35% din populația adultă, în condițiile în care valul… Mai mult

07.09.2021

Digital

Digitalizarea Sănătății a pornit din Vest: 3 județe au cloud comun și caută soluții eHealth

Trei Direcții Județene de Sănătate Publică din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au reușit în 30 de zile, cu ajutorul STS, să… Mai mult

07.09.2021

Evenimentul

Miniștrii USR-PLUS și-au anunțat demisiile – guvernul Cîțu s-a rupt sub privirile președintelui Iohannis

Miniștrii USR PLUS au anunțat luni seară, cu demisiile în mâini, decizia de a se retrage din Guvernul Cîțu, mișcarea fiind aprobată de Biroul Politic… Mai mult

06.09.2021

Alianța Vestului începe cu Sănătatea

de Mariana Bechir , 6.9.2021

Semnarea protocolului Alianței, de către șefii celor trei direcții județene de sănătate, la 21 iulie

Direcțiile de sănătate publică din trei județe din vestul țării – Arad, Timiș și Hunedoara – au constituit Alianța Vestului pentru Sănătate Publică, un proiect-pilot ce va permite accesarea rapidă și eficientă a fondurilor europene destinate sismului medical. De asemenea, spun inițiatorii, colaborarea lor va oferi un model de bune practici, dar și de regionalizare.

Alianța și-a propus elaborarea și implementarea unei Strategii de Sănătate pe Regiunea Vest, printr-un program pilot de dezvoltare regională pentru sectorul sanitar, pe șase componente strategice:

  • 1. Digitalizarea DSP-urilor prin implementarea de soluții inteligente de eHealth;
  • 2. Analiza nevoilor de servicii medicale;
  • 3. Optimizarea transferurilor interjudețene a pacienților;
  • 4. Optimizarea resurselor umane în domeniul sanitar la nivel de regiune;
  • 5. Realizarea unor echipe comune de control interjudețene și controale încrucișate;
  • 6. Elaborarea de politici de sănătate publică la nivel regional.

După o lună de la înființare, primul pas a fost bifat, s-a asigurat conectarea direcțiilor de sănătate, astfel încât ele funcționează pe infrastructura Serviciului de Telecomunicații Speciale, cu cloud asigurat de această instituție, prin intermediul filialelor județene ale STS.

“Suntem printre cele mai sigure instituții în ceea ce privește infrastructura IT. Documentele vor fi urcate în cloud STS, cu backup la tot se lucrează în DSP-uri, internet asigurat de STS, comunicarea VPN, nu mai folosim ați provideri. Nu suntem vulnerabili la viruși, la atacuri… Toate sunt făcute cu zero fonduri, pentru că nu avem fonduri. Așteptăm să accesăm banii PNRR”, a declarat pentru cursdeguvernare.ro Horea Timiș (foto), directorul DSP Arad.

Este doar pasul prin care au fost securizate datele din DSP-urile și urmează spitalele, pentru ca un click să le permită celor cu drept a gestiona platforma să vadă ce se întâmplă în fiecare unitate.

Angajați STS conectează Spitalul Județean Deva cu Direcția de Sănătate Publică Hunedoara. Sursa foto: STS

Toate elementele vor fi conectate la o bază de date, iar aceasta va permite, în afara utilizării specifice pentru fiecare caz, și analize, statistici, ce vor fundamenta ulterior deciziile din domeniu. Se vor putea observa problemele de sănătate ale populației, nevoile sistemului, vor putea fi identificate tipare și va putea fi evaluată performanța serviciilor oferite de o secție, un medic etc.

Ultimul punct este cu atît mai important, cu cât Ministerul Sănătății a înființat cadrul legal pentru plata pe baza unor indicatori de performanță și de calitate a serviciilor oferite pacienților pentru spitalele publice.

Pilotul deja funcționează, proiectul trebuie doar depus și prezentat pentru a obține finanțarea digitalizării unitare a tuturor unităților incluse în rețea.

Strategie regională de sănătate

Evaluarea nevoilor se va face la nivel de regiune, pentru a crește eficiența investițiilor, după ce vor fi identificate punctele  tari și punctele slabe ale sistemului. Strategia regională de sănătate va fi cea care va trasa dezvoltarea, eliminând redundanțele.

Un exemplu oferit de Horea Timiș este chiar cel al unor proiecte ce vor fi depuse în cadrul PNRR pentru infrastructura mare, ce implică și cooperarea consiliilor județene. Proiectele de astfel de investiții pe care le aveau în vedere administrațiile locale au fost analizate de Alianță pentru o distribuire rațională a lor. O clinică nou de reumatologie nu va fi acceptată acolo unde nu există solicitare suficientă și nici dacă există deja  într-unul din județele membre o unitate mai mare.

“Și pentru infrastructura mare au fost colectate proiectele celor trei județe și, în loc să fie depuse haotic, ele vor fi înregistrate în comun: Scopul este să depunem proiecte pentru finanțare. Ne-am pregătit pentru start și venim cu un singur proiect, unitar. Ăsta a fost scopul. Vrem să fim un exemplu”, a declarat Horea Timiș.

La Arad a fost deja finalizat și aprobat master planul, se știe ce se va construi și unde. El se va uni cu cele din Timiș și Hunedoara și vor fi depuse deodată. “Ne vom plia pe PNRR, indiferent cum va arăta, și vom depune proiectele”, a adăugat directorul DSP Arad.

Analiza specialităților pe regiune va elimina riscul de suprapunere, mai ales în domenii cu un grad ridicat de complexitate, precum neurochirurgia, a mai explicat Horea Timiș.

Transferurile interjudețene de pacienți 

Platforma digitală va facilita punerea în comun a informațiilor între autoritățile de sănătate publică și transmiterea rapidă a informațiilor colectate de diferiți agenți, pentru coordonarea serviciilor de asistență medicală și pentru tratamentul global al pacientului. Va permite schimbul de date electronic între profesioniști și transferul rapid al pacientului acolo unde poate fi cel mai bine tratat.

Unul dintre proiectele pregătite pentru fondurile europene este un pilot centrat pe pacienți, prin care aceștia vor găsi mai ușor serviciile medicale de care au nevoie sau pe care le consideră potrivite lor, în spitalele ce fac parte din Alianță.

Va exista o singură aplicație cu ajutorul prin care se va face rezervarea online, astfel încât nu va mai fi nevoie de navigarea prin site-urile fiecărui spital.

Modificările legislative necesare, operate în ultima ședință la care a participat USR PLUS

Pentru ca asocierea să funcționeze, în ultima ordonanță de urgență inițiată de ministrul Ioana Mihăilă a fost introdusă, la solicitarea Alianței, o prevedere special concepută ce oferă bază juridică acestor colaborări la nivel regional ce vor facilita atragerea fondurilor europene.

Ea stabilește cadrul legal pentru organizarea consorțiilor medicale, reprezentând asocieri de spitale publice, cu scopul derulării în comun a activităților medicale, a activităților de cercetare științifică, investiții în infrastructură sau achiziții.

Alianța Vestului – creată de Timișoara, Oradea, Arad și Cluj Napoca, pentru investițiile în infrastructura de transport

Alianța sanitară este similară inițiativei din  2018 de primarii din Timișoara, Arad, Cluj și Oradea – Alianța Vestului, gândită  pentru a contracta direct fondurile europene, în special pe cele din domeniul transporturilor. Cei patru primari liberali de atunci deciseseră că nu mai așteaptă autoritățile naționale și au apelat la consultanța Comisiei Europene pentru constituirea unui mecanism de accesare a banilor și discutarea proiectelor de investiții.

“Vestul se mobilizează, nu mai așteptăm strategii și planuri…Noi facem”, scria Horea Timiș, pe Facebook, în luna august, când STS finaliza digitalizarea sistemului de sănătate din Arad, Timiș și Hunedoara.

Mai mult de o duzină de proiecte au fost deja pregătite de Alianță și urmează să fie depuse în primele luni după deschiderea competițiilor, a explicat Horea Timiș pentru cursdeguvernare.ro.

Mergeți în homepage ›

Publicat la data de 6.9.2021

Lăsați un comentariu


Stiri

Canada / Liberalii lui Justin Trudeau câștigă alegerile, nu și majoritatea

Razvan Diaconu

Partidul Liberal condus de prim-ministrul canadian Justin Trudeau se îndreaptă spre o victorie în alegerile legislative anticipate de luni, care nu îi va aduce însă… Mai mult

Stiri

BNS, despre creșterea cu 8% a salariului minim: Nesemnificativă faţă de creşterea preţurilor la energie

Vladimir Ionescu

Propunerea de majorare a salariului minim brut cu 8% ar avea un impact „absolut nesemnificativ” asupra venitului net al unui angajat plătit cu salariul minim,… Mai mult

Stiri

Comisia Europeană: Alegerile din Rusia s-au desfășurat într-o „atmosferă de intimidare”

Razvan Diaconu

Alegerile parlamentare desfăşurate de vineri până duminică în Rusia au fost „libere şi corecte”, a apreciat luni Kremlinul. Observatorii şi opoziţia manifestă îngrijorări majore privind… Mai mult

Stiri

Premierul l-a demis pe unul din cei mai eficienți funcționari guvernamentali: Octavian Berceanu, șeful Gărzii Naționale de Mediu

Vladimir Ionescu

Octavian Berceanu (foto), susținut în funcție de USR PLUS, a fost revocat de la conducerea Gărzii Naționale de Mediu. Decizia premierului Florin Cîțu a fost… Mai mult

Stiri

În Capitală nu mai există niciun pat liber la secțiile ATI pentru Covid – la nivel național mai sunt doar 19

Vladimir Ionescu

În Capitală și mai multe orașe mari – printre care Timișoara, Cluj și Craiova – nu mai exista luni niciun pat liber în secțiile de… Mai mult

Europa

Olanda vrea să interzică bancnota de 500 de euro și plățile în numerar de peste 5.000 de euro

Vladimir Ionescu

Ministrul olandez de Finanţe, Wopke Hoekstra, conduce o mişcare europeană pentru interzicerea folosirii bancnotei de 500 de euro şi a plăţilor în numerar de până… Mai mult

Stiri

Klaus Iohannis a plecat la New York la Adunarea Generală a ONU – SUA au cerut liderilor mondiali să nu participe fizic

Razvan Diaconu

Președintele Klaus Iohannis a plecat luni în Statele Unite, Administrația Prezidențială anunțând că șeful statului participă la ”la segmentul de nivel înalt al celei de-a… Mai mult