2 martie, 2011

Sociologul Alfred Bulai, implicat timp de câțiva ani în Agenția pentru Strategii Guvernamentale din subordinea executivului, spune că în ultimii 20 de ani România n-a fost capabilă să facă ceva pe cont propriu, ci doar să se supună directivelor internaționale ale creditorilor săi:

„Nu există niciun fel de strategie. Varianta declarată de președintele Băsescu e tipic românească. Sigur că trebuie să ne ținem de ce am negociat cu UE, dar strategia proprie presupune o viziune pe mulți ani. La noi din păcate actele, deciziile, măsurile luate acum pe bandă rulantă vor fi schimbate în câte luni. Deciziile strategice se iau prin consens politic.

În general au avut mai mare rezistență impunerile din afară, de la UE, FMI; Banca Mondială.


Strategia necesită o dezbatere publică, nu doar asumarea câtorva partide. Or legile făcute până acum vizează doar interese electorale.

În România în prezent nu există o zonă instituțională care să se ocupe de strategii. Singurii care mai fac niște cercetări sunt cei de la Comisia Națională de Prognoză, dar nu știu cine îi ia în seamă.

La noi nu există o continuitate. Toți miniștrii care s-au perindat au venit cu ideea că tot ce s-a făcut înaintea lor nu e bun și că ei sunt primii care fac reformă. Cele mai multe dintre măsurile benefice din România s-au luat sub imperiul presiunii de afară.

Până în 2007 era frica de posibilitatea să nu ne primească în UE. După ce am intrat, însă, nu mai doare pe nimeni. Am revenit la „și dacă nu respectăm, ce?!”


Suntem ca un copil care știe limba engleză și traduce textele altora. În rest nu știm să facem nimic din capul nostru. Mimatul e legea principală în România.

Totuși, nu trebuie așteptat totul de la politic. Aici mai e și rolul societății civile, al think-tank-urilor să facă ceva. Dar la noi nu există o presiune pentru dezbatere publică. Ea nu vine nici de jos în sus, nici de sus în jos. Noi de exemplu nu am avut nicio dezbatere pentru Europa. Ce vrem noi să fim în Europa? Interesul Europei poate să nu fie interesul nostru. Nu e normal să ne lăsăm pe mâna altora. Nici în diplomație nu avem o strategie, noi cu cine jucăm în UE, alături de cine? Nici pe fondurile europene. Sunt niște bani aruncați pentru că noi nu avem nicio viziune cu ele”.

Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Un răspuns

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

Victoria lui Donald Trump nu e doar cea pentru postul

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: