Se lucrează la calea ferată UE – Orientul Mijlociu: își face România gară?

Exact la ora la care scriem aceste rânduri, o uriașă oportunitate de infrastructură feroviară trece pe sub nasul României cu o viteză mai mare decât… Mai mult›
02.03.2021
Statul, economia privată și cercul vicios al mizelor mici

(Textul de mai jos e o sumă de fragmente dintr-unul din cele 7 articole care compun coverul (sectiunea 5, din cele 10 secțiuni) numărului 91… Mai mult›
01.03.2021
Productivitatea muncii în industrie, mai mică cu 4,2% în 2020. Creștere record pe final de an, dar efectivul de salariați a scăzut cu aproape 60 de mii

În 2020, productivitatea muncii în industrie a scăzut cu 4,2% față de anul anterior, potrivit datelor publicate de INS. Valoarea anunțată initial pentru luna noiembrie… Mai mult›
01.03.2021
Nu doar datoria e problema, ci și prețul ei: 3 miliarde de euro dați pe dobânzi în anul 2020 și aproape 30 de miliarde de euro în ultimii 15 ani. Observații

România a cheltuit pentru dobânzile la datoria publică 3 miliarde de euro anul trecut și aproape 30 miliarde euro pe parcursul ultimilor 15 ani, potrivit… Mai mult›
28.02.2021
Alexei Navalnîi – arestat la întoarcerea în Rusia
de Iulian Soare , 17.1.2021
Alexei Navalnîi, cel mai important opozant al lui Vladimir Putin, a revenit duminică seara în Rusia, după cinci luni petrecute în Germania, unde a fost tratat după tentativa de asasinat cu Noviciok. A fost arestat la câteva minute după aterizare, la punctul de control al pașapoartelor. Acuzația este că a încălcat termenii suspendării unei sentințe pentru deturnare de fonduri – potrivit anunțului făcut de Administrația Penitenciarelor.
După debarcare, el a susținut o conferință de presă pe aeroport. Alexei Navlnîi și-a cerut scuzeze că au avut de suferit oamenii care au fost blocați din cauza măsurilor adoptate de autorități – în sensul că acestea au schimbat în ultimul moment aeroportul de aterizare.
„Este o dovadă în plus că lupta trebuie continuată”, a spus opozantul. „Sunt fericit că am ajuns, este ziua cea mai bună din ultimele luni. Aici e casa mea”, a declarat Navalnîi.
„Nu mă tem, pentru că știu că am dreptate, știu că dosarele mele penale sunt fabricate, iar ceea ce mi s-a întâmplat sunt încercări de a mă speria și intimida. Voi trece de controlul de pașapoarte, voi ieșit din aeroport și voi merge acasă”, a mai spus Alexei Navalnîi.
După declarații, el s-a îndreptat spre punctul de control al pașapoartelor, unde a fost arestat. Adminsitrația penitenciarelor a confirmat arestarea.
Aeronava la bordul căreia a călătorit Navalnîi a fost redirecționată către alt aeroport, Șeremetievo, unde a sosit la ora 19.15 (ora României).
Pe aeroportul Vnukovo (foto), unde urma inițial să aterizeze avionul, poliția a arestat mai mulți susținători și apropiația ai opozantului. Zeci de persoane au fost arestate potrivit Reuters, iar junaliștii au fost împinși în afara terminalului.
Un corespondent al site-ului de știri Current Time, scrie Digi24, aflat la bordul avionului care îl transportă pe Aleksei Navalnîi, a transmis că în timpul zborului, pilotul a anunțat că nu poate ateriza pe aeroportul Vnukovo din motive tehnice: o altă aeronavă are o defecțiune și este blocată pe pista de la Vnukovo care era alocată pentru avionul lor. Toți pasagerii au început să râdă, la fel și comandantul aeronavei.
La bord se află mai mulți jurnaliști, de la organizații rusești și străine.
Mai mult de 2.000 de persoane și-au anunţat pe Facebook intenția de a-l întâmpina pe aeroport pe liderul opoziției din Rusia.
Autoritățile ruse au declarat că sunt “obligate” să-l aresteze
Dupe ce Alexei Navalnîi şi-a anunţat miercuri intenţia de a se întoarce, administrația penitenciarelor ruseşti (FSNI) l-au asigurat că vor fi “obligate” să-l aresteze pentru că a încălcat condiţiile eliberării după o condamnare la închisoare cu suspendare pentru delapidare, într-un caz din 2014. Alexei Navalnîi a acuzat mereu că acel caz a fost fabricat.
Navalnîi este vizat de la sfârşitul lui decembrie de o nouă anchetă pentru fraudă, pentru că ar fi cheltuit în beneficiul personal 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro) din donaţii.
Otrăvit cu un agent din familia Noviciok
Aleksei Navalnîi a ajuns în comă în august 2020, după ce se întorcea din turneu electoral în Siberia. Spitalizat mai întâi la Omsk, el a fost a fost transferat la spitalul Charite din Berlin. A fost externat la 23 septembrie, după ce, conform spitalului, starea sa “s-a îmbunătăţit suficient”.
Trei laboratoare europene au concluzionat de atunci că opozantul a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din familia Noviciok, dezvoltat în epoca sovietică în scopuri militare, concluzie confirmată de Organizaţia pentru interdicţia armelor chimice (OIAC), în ciuda dezminţirilor Moscovei.
Opozantul acuză serviciile speciale ruseşti (FSB) că au încercat să-l asasineze la ordinul lui Vladimir Putin.