Alegerile locale vor putea fi organizate în siguranță la 27 septembrie, doar dacă în următoarele săptămâni se va reuși ținerea sub control a epidemiei de coronavirus, a declarat profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.
Dacă se va ajunge la o amânare, va fi a doua – mandatele aleșilor locali s-ar fi încheiat pe 21 iunie, dar au fost prelungite până în noiembrie, pentru a putea ca alegerile să poată fi asigurate în condiții de siguranță.
„Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată a transmisibilității sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă, cu nişte măsuri de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot la nivel național și dacă punem o medie de 10 persoane, cred că duce la undeva spre 200.000. Se pot organiza. Sigur, și accesul alegătorilor poate fi şi el controlat, încât să fie ordonat, să evite aglomeraţia”, a explicat Alexandru Rafila, la Digi24.
Sunt două scenarii posibile, două tendințe înspre care poate evolua situația epidemiologică din România, a mai explicat Alexandru Rafila: „Dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creştere susţinută, cum este cea de acum, răspunsul este nu. Dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă lungă de scădere, adică să zicem că ajungem la nişte cifre foarte importante şi lucrurile merg rapid în jos datorită responsabilităţii populaţiei şi măsurilor pe care le ia Guvernul, atunci putem să ne punem problema că se organizează. Deci, depinde nu numai de cifra în sine, ci depinde foarte mult trendul în mijlocul căruia ne aflăm”.
În cadrul aceluiași interviu, Alexandru Rafila a admis că i s-a propus de către partidul Pro România al lui Victor Ponta să candideze la funcția de primar al Capitalei și că a refuzat oferta.
Alegerile locale vor costa aproape un miliard de lei
Preşedintele AEP Constantin-Florin Mituleţu Buică a declarat că organizarea alegerilorva costa aproape un miliard de lei, dublu comparativ cu alţi ani, în contextul pandemiei şi măsurilor necesare de protecţie, dar şi al creşterii indemnzaţiilor pentru membrii secţiilor de vot.
Din acest total, 19 milioane de lei care reprezintă cheltuielile pentru achiziţionarea echipamentelor de protecţie pentru alegători şi personalul din secţiile de votare care
În opinia președintelui AEP, este târziu pentru a mai fie luată în calcul organizarea alegerilor timp de două zile.
Un răspuns
Ar fi interesant de știut care e scenariul avut în vedere de autoritățile române: își imaginează cineva că va fi eradicat actualul coronavirus într-un orizont de timp previzibil? Să presupunem că imunitatea durează între 3 și 6 luni după vindecare, iar la temperaturi de ordinul a 4 grade Celsius (după cum s-a demonstrat în abatoare) virusul se multiplică și se răspândește excelent. Care e planul pentru la iarnă, în condițiile astea? Ne batem joc de economie încă un an, doar ca să rămânem la putere fără alegeri?
Cum rămâne cu ceilalți coronaviruși existenți? A existat vreodată vreun vaccin împotriva OC43 sau împotriva NL63? Măsurile haotice și adesea contradictorii adoptate până în prezent, împreună cu contaminările masive din spitale, demonstrează că aspectele medicale ale problemei nu sunt deloc stăpânite. În condițiile astea, care e miza? Strict aspectele politice, rămânerea la putere cu orice preț a unui guvern pe care nu l-a ales nimeni?