Guvernul sloven a anunțat vineri că a propus-o pe Violeta Bulc, actualul vicepremier, ca reprezentantă a țării sale în Comisia Europeană după retragerea, joi, a precedentei candidate slovene, Alenka Bratusek.
Anunţul a fost făcut de ministrul de externe pentru presa slovenă , citată de AFP. Decizia nu a fost însă luată în unanimitate de coaliția de centru-stânga la putere, a precizat el.
Violeta Bulc, o necunoscută la Bruxelles, a devenit vicepremier și ministru pentru dezvoltare, proiecte strategice și coeziune luna trecută, când a fost învestit noul guvern de centru-dreapta al premierului Miro Cerar, după alegerile anticipate din iulie.
Are 50 de ani şi este cofondatorul uneia dintre cele mai mari companii de telecom din Slovenia, Telemach.
Alenka Bratusek și-a retras joi candidatura pentru un post în Comisia Europeană, după ce eurodeputaţii au respins-o în urma unei audieri foarte slabe, în care slovena nu a avut răspunsurile aştepotate şi a spus doar generalităţi despre uniunea energetică, domeniu care îi fusese atribuit.
Un domeniu extrem de important în contextul tensiunilor cu Rusia, care nu a ezitat să îşi folosească arma energetică împotriva statelor europene şi care beneficiază de clemenţa unora dintre ele, graţie condiţiilor preferenţiale privind preţul gazului natural acordate de Moscova.
Uniunea energetică este o idee poloneză, fstul prmeir Donald Tusk şi viitor preşedinte al Consiliului European vorbea despre negocierea la nivel european cu Rusia pentru livrările de gaz, astfel încât Moscova să devină incapabilă de a scinda Europa în momentul unor decizii defavorabile ei.
Importanţa portofoliului a determinat ca deţinătorul lui spă fie şi vicepreşedinte al Comisiei, iar lucrurile s-au complicat pentru Jean-Claude Juncker odată cu respingerea Alenkăi Bratusek de către eurodeputaţi.
Decizia de a se retrage a fostului premier sloven i-a uşurat situaţia preşedintelui Juncker, arată un comunicat de presă al cabinetului său de tranziţie.
Presa de la Ljubliana a speculat cu privire la următorul nominalizat, iar printre variante se vorbea, din dorinţa unei siguranţe şi a lipsei emoţiilor, de actualul comisar sloven, care a deţinut deja 3 mandate în CE.