joi

26 ianuarie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

10 mai, 2022

Rusia va ajuta Belarus să producă rachete inclusiv cele de tip Iskander, a declarat marţi preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko (foto), în cadrul unei reuniuni cu responsabili din domeniul apărării din ţara sa.

„Dezvoltăm o nouă rachetă”, a spus preşedintele belarus, citat de Belta. „O rachetă foarte eficientă, similară modelului Iskander. Există sprijin deplin”, a declarat Aleksandr Lukaşenko, citat de Reuters și Agerpres.

Iskander este un sistem de rachete balistice mobile – denumite SS-26 Stone de către NATO – care a înlocuit rachetele sovietice de tip Scud. Cele două rachete ale sistemului au o rază de până la 500 de kilometri şi pot purta atât ogive convenţionale, cât şi focoase nucleare, potrivit AFP.


Aleksandr Lukaşenko susține că evenimentele din Ucraina ar fi demonstrat importanţa trupelor dotate cu armament modern şi de înaltă eficacitate, subliniind totodată importanţa logisticii.

O promisiune a lui Vladimir Putin

Președintele Belarus a mai spus că şi-a asigurat sprijinul preşedintelui rus Vladimir Putin în această privinţă la o reuniune care a avut loc în Extremul Orient rus, la care responsabili implicaţi în producţia de rachete în Rusia au putut să ia cunoştinţă de „dezvoltările” belaruse în acest domeniu.

Potrivit lui Lukaşenko, preşedintele Vladimir Putin i-a spus lui Dmitri Rogozin, şeful Agenţiei spaţiale ruse Roskosmos, să ofere Belarusului sprijin corespunzător, conform Belta.

Rusia a utilizat rachete Iskander în ceea ce ea numeşte drept „operaţiune specială militară” în Ucraina.


Belarus este un aliat apropiat al Rusiei, dar Lukaşenko declarase în martie că forţele militare ale ţării sale nu participă la operaţiunea Moscovei şi nici nu o vor face.

Și ministrul apărării belarus, Viktor Hrenin, a spus că în Belarus începe a doua fază a verificărilor privind nivelul pregătirii de luptă a trupelor, ceea ce reprezintă, în opinia sa, o reacţie adecvată la exerciţiile NATO.

***

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

România a reușit să facă progrese semnificative în ceea ce privește recuperarea decalajului față de media în privind PIB-ului pe cap de locuitor. Odată cu aderarea la NATO

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: