Președintele bielorus Aleksandr Lukașenko a inagurat sâmbătă prima centrală nucleară a țării, în ciuda opoziției unora dintre țările apropiate legate de siguranța acesteia.
Centrala a fost construită de compania de stat rusă Rusatom și finanțată de Rusia, printr-un împrumut de 10 miliarde de dolari. Proiectul a fost puternic contestat de Lituania, centrala aflându-se la numai 50 de kilometri de capitala lituaniană Vilnius, potrivit Reuters.
Nici populația Belarus nu a fost încântată, fiind încă traumatizată de dezastrul nuclear de la Cernobîl, produs în 1986 și de pe urma căruia bielorușii au suferit mult.
Centrala are o putere instalată în două reactoare de 1.200 MW fiecare, cu care urmează să acopere o treime din necesitățile de consum al Belarusului.
Aleksandr Lukașenko a clamat evenimentul ca pe „un moment istoric”, precizând: „Țara noastră va deveni o putere nucleară. (…) Centrala nucleară de la Ostrovets este un nou pas spre un viitor, spre asigurarea securității energetice a țării”.
Evenimentul are loc în contextul crizei politice declanaște după alegerile prezidențiale din 9 august, contestate de opoziție și de statele occidentale și a scăderii credibilității liderului bielorus.
Una din personalitățile opoziției bieloruse, Andrei Sannikov, băgat în închisoare după ce l-a concurat le Aleksandr Lukașenko în 2010, a declarat că centrala este o „armă geopolitică” pentru acesta din urmă și penru Kremlin împotriva Uniunii Europene, ca și un „pericol radioactiv penrtu Belarus și Europa”.