joi

18 august, 2022

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

5 septembrie, 2011

Liderii coaliţiei de guvernare s-au înţeles, luni, pentru comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, în anul, 2012, potrivit unor surse politice.

Data pentru organizarea alegerilor nu a fost, însă, stabilită, dar prevederile constituţionale obligă coaliţia să amâne alegerile locale pentru a le comasa cu cele parlamentare.

Mandatul aleşilor locali este reglementat prin statutul aleşilor locali, care este o lege lege organică, putând, deci, să fie modificată de actuala majoritate.


În schimb, mandatul senatorilor şi deputaţilor nu poate fi restrâns pentru a fi devansate alegerile legislative către cele locale, întrucât mandatul parlamentarilor este reglementat prin Constituţie.

Pentru modificarea Constituţiei, coaliţia de guvernare trebuie să strângă cel puţin două treimi din voturile parlamentarilor, în Senat şi în Cameră, în şedinţe de plen separate, misiune, practic, imposibilă.

În condiţiile în care actuala legislatură a depus jurământul de învestitură pe 19 decembrie 2008, mandatul de patru ani al parlamentarilor se va încheia 19 decembrie 2012.

Potrivit art. 63 al Constituţiei, Parlamentul nou ales se întruneşte, la convocarea preşedintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri.


Aşadar, alegerile parlamentare şi locale se pot organiza cel mai devreme pe 29 noiembrie 2012.

Articole recomandate:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

articole categorie

Citește și:

Scumpirea energiei electrice a fost amplificată de mecanismul formării prețurilor adoptat în UE („pay as clear”), care promovează alinierea prețurilor angro la cel mai mare cerut pe piață.

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: