Alegerile din Germania l-au propulsat pe social-democratul Martin Schultz (foto), actualul preşedinte al Parlamentului European, într-o poziţie favorită pentru funcţia de candidat al Partidului Socialiştilor Europeni pentru a-i succede în funcţie lui Jose Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene, relatează EurActiv.
Un posibil acord privind crearea unei „mari coaliţii” între social-democraţii germani şi CDU/CSU ar putea include şi nominalizarea lui Schultz pentru funcţia de comisar al Germaniei, a declarat un europarlamentar german social-democrat pentru sursa citată.
„Dacă vom avea o mare coaliţie, SPD va dori să aibă viitorul comisar pentru Germania. El ar putea fi Martin Schultz, dacă familia noastră politică va avea majoritatea pentru a-l alege drept candidat pentru funcţia de preşedinte al CE”, a spus europarlamentarul Jo Leinen, într-un interviu.
Partidul Socialiştilor Europeni (PES) a promovat ideea ca familiile politice europene să selecteze candidaţii pentru postul de viitor preşedinte al Comisiei, pentru a avea „o faţă” la alegerile europene din mai 2014.
Socialiştii au decis, în noiembrie 2011, la congresul PES din Bruxelles, că vor nominaliza un candidat pentru preşedinţia Comisiei, prin alegeri primare, înainte de ianuarie 2014, în fiecare dintre partidele şi organizaţiile naţionale membre.
Pentru Partidul Popular European (PPE), al cărui vicepreşedinte este Barroso, situaţia este mai puţin clară. Un alt vicepreşedinte al PPE, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, care este şi el candidat, a criticat deschis ideea organizării unori alegeri directe pentru funcţiile de la nivel înalt din UE.
Familia politică liberală europeană a precizat că va discuta despre candidaţi la întâlnirea de dinaintea summitului, din 19-20 decembrie, a Consiliului European, şi, dacă vor exista mai mult de doi candidaţi, va fi organizat un vot în primăvara viitoare.
Partidul Verzilor a anunţat că va alege doi candidaţi, prin scrutin primar, pentru alegerile europene, ceea ce încurcă şi mai mult lucrurile.
Alegerile din 2014, primele organizate sub Tratatul de la Lisabona, vor permite Parlamentului să aleagă preşedintele Comisiei, pe baza unei propuneri a Consiliului European, luând în considerare rezultatele alegerilor europene. Tratatul de la Lisabona nu spune nimic însă despre alegerea directă a preşedintelui CE.
Posibila nominalizare a lui Martin Schultz ca şi comisar european, în cazul unui acord al coaliţiei germane, va rezolva unele dintre probleme, dar va crea altele. Dacă PES îl nominalizează pe Schultz, pentru preşedintele Comisiei, un astfel de acord ar putea-o împiedica pe cancelarul german să nominalizeze altă persoane pentru funcţia de comisar german.
În orice caz, o nominalizare prea devreme a lui Schultz pentru „preşedinte al Comisiei, în aşteptare” ar putea crea un antagonism între forţele de centru-stânga din UE, care ar putea avea în vedere alţi candidaţi.
Un alt posibil dezavantaj ar fi faptul că Schultz ar fi mai puţin credibil în actualul rol de preşedinte al Parlamentului, dacă va fi deja nominalizat pentru Comisie, ca şi candidat de centru-stânga.
Dacă Angela Merkel, care va fi în curând instalată în funcţia de cancelar al Germaniei pentru a treia oară, dă undă verde nominalizării lui Schultz ca şi comisar, este foarte probabil ca PPE să răspundă prin a nominaliza alt candidat.