marți

25 ianuarie, 2022

Alegerile din Austria au fost invalidate. Curtea Constituțională decide repetarea turului 2

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

1 iulie, 2016

hofer
Candidatul extremei-drepte, Norbert Hofer, mai primește o șansă

Curtea Constituțională din Austria a invalidat vineri alegerile prezidențiale din 22 mai, pe motiv că au existat iregularități la numărarea voturilor, și a decis repetarea celui de-al doilea tur de scrutin în întreaga țară, transmite AFP.

”Al doilea tur al alegerilor trebuie să fie organizat din nou în toată Austria. Această decizie este destinată să consolideze încrederea în statul nostru de drept și în democrație” , a anunțat Gerhart Holzinger, președintele Curții Constituționale austriece, compusă din 14 judecători.

La anunțarea deciziei, Gerhart Holzinger a precizat: ”Alegerile sunt temelia democrației și datoria tribunalului este să mențină funcționarea acestei temelii. Nimeni nu câștigă, nimeni nu pierde în urma acestei decizii”.


Instanța a afirmat că a folosit standarde stricte cu privire la aplicarea normelor electorale, iar martori au declarat că s-au constatat nereguli în modul de numărare a voturilor, printre care procesarea voturilor prin corespondență mai devreme decât ar fi trebuit.

Partidul Libertății (FPOe, de extremă dreapta) a depus o contestație la Curtea Constituțională prin care punea sub semnul întrebării legalitatea scrutinului în urma cărora candidatul său, Norbert Hofer, a fost învins la o diferență de sub 1% din voturi de independentul susținut de Verzi, Alexander Van der Bellen, voturile prin corespondență fiind decisive.

(Citiți și: Alegeri în Austria / Egalitate în exit-poll-uri. Noul preşedinte va fi decis de voturile prin corespondenţă)

Îți mulțumim că citești cursdeguvernare.
Abonează-te la newsletter aici.

Van der Bellen, care urma în principiu să-și preia funcția la 8 iulie, a câștigat alegerile obținând cu 30.863 de voturi mai mult decât Hofer, acumulând 50,3% din sufragii în cel de al doilea tur al scrutinului, care s-a desfășurat la 22 mai.

Partidul lui Hofer, care a eșuat în tentativa de a deveni primul șef de stat european provenit dintr-o formațiune de extrema dreaptă, a insistat că scrutinul a fost marcat de o serie de nereguli.


Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

 ”Nu știm ce și unde vom fi atunci: dar timp de 25 de ani, această publicație trimestrială (format A4, peste 200 de pagini într-o realizare premium) va...

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar:

rrr