vineri

8 decembrie, 2023

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket

9 octombrie, 2016

donald-trumpCandidatul republicanilor la alegerile pentru Casa Albă se confruntă cu un val imens de critici, chiar și din interiorul partidului care l-a desemnat, din cauza unei înregistrări din 2005 în care Donald Trump folosește un limbaj obscen la adresa femeilor.

Deși acesta și-a cerut scuze, mai mulți al partidului pe care-l reprezintă îl somează să se retragă din cursă, de teamă că acest caz va afecta rezultatele republicanilor pentru cele două camere ale Congresului. 

Potrivit specialiștilor, este imposibilă înlocuirea reprezentantului pentru Casa Albă cu numai o lună înainte de alegeri.


Discuția a fost înregistrată în 2005, când Donald Trump discuta cu Billy Bush, gazda show-ului “Access Hollywood”, înainte de a filma un material pentru emisiune.

“Am încercat să fac sex cu ea. Era căsătorită. I-am făcut avansuri (…), dar nu am ajuns nicăieri”, spunea Trump. “Încep pur şi simplu să le sărut. Este ca un magnet. Doar le sărut. Nici nu aștept. Când eşti vedetă, te lasă (…). Poți să le faci orice”, se lăuda miliardarul în 2005.

Înregistrarea obținută de Washington Post a stârnit un scandal uriaș, ce l-a făcut pe Donald Trump ținta unor critici dure nu doar din partea democraților, ci și a republicanilor, chiar a unor politicieni importanți pentru campania sa.

Criză în Partidul Republican

Până duminică, câteva zeci de parlamentari republicani  au cerut retragerea lui trump și înlocuirea acestuia cu candidatul pentru postul de vicepreședinte – Mike Pence.


Alți lideri ai partidului, inclusiv John McCain (candidatul din 2008 a republicanilor), au anunțat că nu-l vor vota pe Trump, chiar dacă nu i-au cerut retragerea din cursă.

Toți se tem că declarațiile lui Donald Trump vor afecta nu doar prezidențialele, ci și rezultatele republicanilor în cele două camere ale Congresului.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, republicanul Paul Ryan, s-a declarat “scârbit” de comentarii şi a anunţat că nu va mai participa la un miting electoral în Wisconsin alături de el, aşa cum era programat.

“Sper că Trump va trata această situaţie cu seriozitatea pe care o merită şi lucrează pentru a demonstra ţării că are un respect mai mare pentru femei decât sugerează acest clip”, a transmis Ryan printr-un comunicat.

Preşedintele Comitetului Naţional Republican, Reince Preibus, a atras atenţia că “nicio femeie nu ar trebui descrisă în aceşti termeni sau să se vorbească despre ea astfel”.

Liderul majorităţii republicane din Senat, Mitch McConnell, a insistat că aceste comentarii sunt “dezgustătoare” şi că Trump “trebuie să îşi ceară scuze direct femeilor şi fetelor de peste tot”.

Jason Chaffez, congresman de Utah, a declarat pentru CNN că îşi retrage susţinerea pentru Trump, pentru că nu şi-ar putea privi fiica de 15 ani în ochi în caz contrar.

Donald Trump și-a cerut scuze pentru acele afirmații, dar a declarat că nu va renunța la candidatură, ci va merge mai departe.

Duminică urmează să aibă loc a doua dezbatere televizată dintre acesta și candidatul democraților, Hillary Clinton, și este de așteptat ca Trump să fie atacat pe acest subiect.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pocket
Articole recomandate:

citește și

lasă un comentariu

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

toate comentariile

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

articole categorie

Citește și:

A apărut nr. 80 (al 21-lea, socotindu-se în sens invers)

Lucrăm momentan la conferința viitoare.

Îți trimitem cele mai noi evenimente pe e-mail pe măsură ce apar: